eur:
393.13
usd:
367.29
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Washington, 2018. június 15.Paul Manafort, Donald Trump amerikai elnök választási kampányának első menedzsere a washingtoni szövetségi bíróságra érkezik 2018. június 15-én. A bíróság úgy döntött, a több rendben is vádolt Manafortnak börtönben kell megvárnia büntetőpere tárgyalásának megkezdését. (MTI/EPA/Michael Reynolds)
Nyitókép: (MTI/EPA/Michael Reynolds

Ismét több évnyi börtönbüntetésre ítélték Paul Manafortot

További 43 hónap börtönbüntetésre ítélték Donald Trump amerikai elnök volt kampánymenedzserét.

Az egykori kampánymenedzser korábban már bűnösnek vallotta magát Washingtonban az Egyesült Államok elleni összeesküvés és annak vádjában, hogy akadályozta az igazságszolgáltatást tanúk manipulálásának megkísérlésével.

A 69 éves Paul Manafortot a múlt héten egy alexandriai bíróságon Virginia államban 47 hónap börtönbüntetésre ítélték banki és adócsalásért.

Az új ítélettel összesen 7,5 év szabadságvesztés vár Manafortra.

A washingtoni tárgyalásra ismét tolószékben érkező Manafort az ítélethirdetés előtt irgalmasságot kért Amy Berman Jackson bírónőtől, és bűnösségét elismerve egyúttal bocsánatot is kért mindazért, amit elkövetett. "A múltat már nem változtathatom meg, de ígérem, a jövő nagyon más lesz" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az elmúlt hónapokban a börtönben sokat gondolkodott a tévedésein. Arra hivatkozva, hogy néhány hét múlva 70 éves lesz, és egyedül ő gondoskodik a 66 éves feleségéről, azt kérte a bírónőtől, hogy ne szabjon ki rá letöltendő börtönbüntetést. Andrew Weissmann ügyész hangsúlyozta, hogy a vádlott hamis nyilatkozatokat tett a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) és több ízben is félrevezette a vádesküdtszéket, tetteivel pedig "aláásta az amerikai politikát". Az ügyész kemény büntetést kért Manafortnak, de nem pontos időtartamot nem javasolt.

Védőbeszédében Manafort egyik ügyvédje, Kevin Downing azzal érvelt, hogy védence külföldi lobbista tevékenységéről - vagyis arról, hogy ukrán politikusok és orosz üzletemberek tanácsadója volt - a korábbi amerikai kormányzatoknak "legmagasabb szintjein dolgozó tisztségviselőknek" is tudomásuk volt. Az ügyvéd azt hangoztatta: ha Manafort nem vett volna részt a 2016-os elnökválasztási kampányban, akkor ma nem lenne bíróságon.

A büntetés kihirdetésekor a bírónő Manafort bocsánatkérésére utalva leszögezte: a bocsánatkérés önmagában nem elég.

Paul Manafortnak egy Washingtonban lévő börtönben kell megkezdenie büntetését, miután Virginiában letöltötte a múlt héten kiszabott 47 hónapot.

Az ítélethirdetés után szinte percekkel New Yorkban újabb vádat emeltek Paul Manafort ellen jelzáloghitel-csalásért, üzleti nyilvántartások meghamisításáért és összeesküvésért. A jelzáloghitel-csalásért akár 25 év szabadságvesztés is kiszabható.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×