eur:
394.05
usd:
364.76
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Meggondolták magukat a britek bevándorlásügyben

Jelentős fordulat ment végbe a brit közvéleményben: már a britek relatív többsége szerint kedvező hatású a bevándorlás.

A legfrissebb nemzetközi felmérés szerint a britek relatív többsége most már úgy gondolja, hogy a bevándorlás kedvező hatásokat gyakorol hazájára. A BBC brit közszolgálati médiatársaság megbízásából készült, hétfőn bemutatott vizsgálat kimutatta azt is, hogy

Európán belül az olasz, a magyar, a francia, a belga és a német közvélemény ítéli meg a legkedvezőtlenebbül a bevándorlást.

Az Ipsos MORI közvélemény-kutató csoport által 27 országban, összesen 19 728 felnőtt állampolgár bevonásával elvégzett vizsgálat szerint a britek 48 százalékának van pozitív véleménye bevándorlásról, és csak 26 százalékuk tartja károsnak hazájára a bevándorlást.

Ez arra vall, hogy az elmúlt nem egészen egy évtizedben jelentős fordulat ment végbe a brit közvéleményben, mivel a 2011-ben elvégzett hasonló felmérésben a britek 64 százaléka viszonyult negatívan a bevándorláshoz, és csak 19 százaléknak volt kedvező véleménye.

Olaszországban 55 százalék, Magyarországon 54 százalék, Franciaországban 53 százalék, Belgiumban 52 százalék, Németországban 51 százalék gondolja úgy, hogy hazájára kedvezőtlen hatást gyakorol a bevándorlás.

A vizsgált 27 ország összességét tekintve a válaszadók átlagosan 39 százaléka negatív, 24 százaléka pozitív véleményt fogalmazott meg a bevándorlás hatásairól.

Az Ipsos MORI kiemeli, hogy az európai országok közvéleménye kedvezőtlenebbül ítéli meg a bevándorlást a globális átlagnál, ugyanakkor a cég a teljes vizsgált mezőnyön belül az Egyesült Királyságban mérte a legkedvezőbb hozzáállást.

A felmérés szerint az ország négy nemzetén belül csaknem teljes az összhang: az angolok 48 százaléka, a walesiek és a skótok 47 százaléka, az észak-írországi lakosság 42 százaléka vall kedvező véleményt a bevándorlásról.

Az Ipsos MORI szakértői szerint

a bevándorlással kapcsolatos aggályok az Egyesült Királyságon belül a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazás óta folyamatosan csökkennek.

A referendumon a résztvevők szűk, 51,89 százaléka a kilépésre voksolt.

A cég hangsúlyozza, hogy 2015-ben még a britek 56 százaléka azonosította a bevándorlást az ország legfontosabb problémájaként, mára az így vélekedők aránya 19 százalékra csökkent.

A brit statisztikai hivatal (ONS) épp a múlt héten tette közzé legfrissebb becslését, amely szerint tízévi mélypontra csökkent a szeptemberrel zárult tizenkét hónapban az Európai Unió társállamaiból Nagy-Britanniába irányuló nettó bevándorlás, nem kis részben azért, mert

az EU-ba 2004-ben felvett nyolc közép- és kelet-európai tagország állampolgárai közül többen távoztak, mint ahányan érkeztek.

Az Ipsos MORI hétfőn ismertetett felmérése szerint jelenleg a brit lakosság csaknem fele már inkább a politikai megosztottságot tartja veszélyesnek a társadalomra: a megkérdezettek 47 százaléka mondta azt, hogy a megosztottság nagyobb társadalmi kockázat most, mint húsz évvel ezelőtt volt.

A brit válaszadók 36 százaléka arról is beszámolt, hogy "feszeng", ha olyasvalakivel kell szóba elegyednie, aki nem feltétlenül vall az övével azonos politikai nézeteket.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×