INFORÁDIÓ 
2020. július 9. csütörtök
Lukrécia

kasmír

india

pakisztán

Lakóházak égnek, ahol feltehetőleg muzulmán szakadár fegyveresek húzták meg magukat az indiai katonákkal vívott tűzharc közben a vitatott hovatartozású Dzsammu és Kasmír indiai szövetségi állam nyári fővárosától, Szrinagartól délre fekvő Pulvamában 2019. február 18-án.

Légicsapásig fajult a kasmíri merénylet utáni feszültség

Infostart / MTI

Megelőző légicsapást hajtott végre az indiai légierő kedden kora reggel Pakisztán területén, iszlamista fegyveresek táborait semmisítette meg.

Vidzsaj Gokal indiai külügyi államtitkár bejelentette: a légicsapást Balakot településen hajtották végre, azonban nem fejtette ki, pontosan hol. Pakisztán területén ugyanis két ilyen nevű város van, köztük az egyik Kasmír pakisztáni részén, a másik az ország Hajber-Pahtunhva tartományában. Az indiai Kasmír korábbi kormányfője szerint ha utóbbit érte támadás, az komoly katonai eszkalációt jelent, míg a kasmíri táborok az évnek ebben a szakában üresek, és akkor inkább jelképes csapásmérésről lehet szó.

Gokal szerint a művelet során sok terroristával végeztek. Az államtitkár leszögezte: a terroristák újabb támadásokra készültek, és ezzel indokolta a mostani akció szükségességét. Pakisztáni falusiak a támadás helyszínén négy robbanást hallottak, de saját bevallásuk szerint mindössze egyetlen ember sebesült meg az indiai légitámadásban.

A légicsapást követően Narendra Modi indiai miniszterelnök összehívta a kormány biztonsági tanácsát.

A pakisztáni hadsereg szóvivője, Ászif Gafúr vezérőrnagy hevesen bírálta az indiai légierőt, amiért az átlépte a Kasmír két részét elválasztó vonalat.

Az állami kézben lévő Radio Pakistan műsorszolgáltató társaság idézi Mahmúd Sah Kuresi pakisztáni külügyminiszter szavait, aki reményének adott hangot, hogy a józan ész győzedelmeskedik Indiában.

A pakisztáni hadsereg korábban arról számolt be, hogy indiai katonai repülők léptek be területére a vitatott hovatartozású Kasmírban, és "kiengedték rakományukat".

A két ország között fokozódott a feszültség, miután február 14-én Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén megölték egy félkatonai szervezet - az indiai rendőrség tartalékos ereje - 40 tagját.

A merénylő, egy helyi fiatal a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista katonai csoporthoz tartozott. Újdelhi azzal vádolta meg a pakisztáni titkosszolgálatot, hogy köze volt a merénylethez.

Szrinagar, 2019. február 15.
Autóbusz roncsát vizsgálják az indiai biztonsági szolgálat tagjai a Kasmír indiai részén, Szrinagar határában elkövetett robbantás helyszínén 2019. február 15-én, az öngyilkos merénylet másnapján. A félkatonai gépkocsioszlopot ért támadásban legkevesebb 44-en meghaltak és kéttucatnyian megsebesültek. A rendőrség szerint szakadár lázadók követhették el a merényletet.
MTI/EPA/Farúk Hán
Autóbusz roncsa a Kasmír indiai részén, Szrinagar határában elkövetett robbantás helyszínén 2019. február 15-én, az öngyilkos merénylet másnapján. A félkatonai gépkocsioszlopot ért támadásban legkevesebb 44-en meghaltak és kéttucatnyian megsebesültek. A rendőrség szerint szakadár lázadók követhették el a merényletet. (MTI/EPA/Farúk Hán)

India azóta - egyebek mellett - 200 százalékos vámtarifát vetett ki a pakisztáni termékekre. A pakisztáni belügyminisztérium pénteken közölte, hogy újra betiltottak két segélyszervezetet, amely a Laskar-e-Tajíba nevű iszlamista csoport alapítójához, Hafiz Szaeedhez köthető.

Iszlámábádon a kasmíri merényletet követően fokozódott a nemzetközi nyomás, hogy lépjen fel szigorúbban a szélsőségesek ellen.

Szaeed régóta szerepel a nemzetközi terrorizmus támogatóinak feketelistáján. Az Egyesült Államok és India számos véres merényletet ír a Laskar-e-Tajíba számlájára, köztük a 2008-as mumbai támadást, amelyben 166-an vesztették életüket. Washington 10 millió dollárt (mintegy 2,8 milliárd forint) ajánlott fel a Pakisztánban élő Szaeed nyomravezetőjének. Szaeed azt állította, hogy a két segélyszervezet, a Dzsamaat-ud-Dava és a Falah-e-Inszaniat Alapítvány nem rendelkezik szélsőséges kapcsolatokkal, és sokat tesz a szegények sorsának jobbra fordításáért. Jahja Mudzsáhid, a Dzsamaat-ud-Dava szóvivője közölte, hogy mindkét szervezet bírósághoz fordul a tilalom felfüggesztéséért. Iszlámábád tavaly már egyszer ideiglenesen betiltotta a két segélyszervezetet.

A Laskar-e-Tajíba évek óta tiltólistán van Pakisztánban, de kiterjedt jótékonysági szárnya, amely számos oktatási intézményt, kórházat és mentőszolgálatot, illetve egy kiadót is működtet, továbbra is szabadon végzi tevékenységét.

Nyitókép: MTI/EPA/Farúk Hán
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018