eur:
392.54
usd:
367.36
bux:
66193.76
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Lakóházak égnek, ahol feltehetőleg muzulmán szakadár fegyveresek húzták meg magukat az indiai katonákkal vívott tűzharc közben a vitatott hovatartozású Dzsammu és Kasmír indiai szövetségi állam nyári fővárosától, Szrinagartól délre fekvő Pulvamában 2019. február 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Farúk Hán

Légicsapásig fajult a kasmíri merénylet utáni feszültség

Megelőző légicsapást hajtott végre az indiai légierő kedden kora reggel Pakisztán területén, iszlamista fegyveresek táborait semmisítette meg.

Vidzsaj Gokal indiai külügyi államtitkár bejelentette: a légicsapást Balakot településen hajtották végre, azonban nem fejtette ki, pontosan hol. Pakisztán területén ugyanis két ilyen nevű város van, köztük az egyik Kasmír pakisztáni részén, a másik az ország Hajber-Pahtunhva tartományában. Az indiai Kasmír korábbi kormányfője szerint ha utóbbit érte támadás, az komoly katonai eszkalációt jelent, míg a kasmíri táborok az évnek ebben a szakában üresek, és akkor inkább jelképes csapásmérésről lehet szó.

Gokal szerint a művelet során sok terroristával végeztek. Az államtitkár leszögezte: a terroristák újabb támadásokra készültek, és ezzel indokolta a mostani akció szükségességét. Pakisztáni falusiak a támadás helyszínén négy robbanást hallottak, de saját bevallásuk szerint mindössze egyetlen ember sebesült meg az indiai légitámadásban.

A légicsapást követően Narendra Modi indiai miniszterelnök összehívta a kormány biztonsági tanácsát.

A pakisztáni hadsereg szóvivője, Ászif Gafúr vezérőrnagy hevesen bírálta az indiai légierőt, amiért az átlépte a Kasmír két részét elválasztó vonalat.

Az állami kézben lévő Radio Pakistan műsorszolgáltató társaság idézi Mahmúd Sah Kuresi pakisztáni külügyminiszter szavait, aki reményének adott hangot, hogy a józan ész győzedelmeskedik Indiában.

A pakisztáni hadsereg korábban arról számolt be, hogy indiai katonai repülők léptek be területére a vitatott hovatartozású Kasmírban, és "kiengedték rakományukat".

A két ország között fokozódott a feszültség, miután február 14-én Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén megölték egy félkatonai szervezet - az indiai rendőrség tartalékos ereje - 40 tagját.

A merénylő, egy helyi fiatal a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista katonai csoporthoz tartozott. Újdelhi azzal vádolta meg a pakisztáni titkosszolgálatot, hogy köze volt a merénylethez.

Szrinagar, 2019. február 15.
Autóbusz roncsát vizsgálják az indiai biztonsági szolgálat tagjai a Kasmír indiai részén, Szrinagar határában elkövetett robbantás helyszínén 2019. február 15-én, az öngyilkos merénylet másnapján. A félkatonai gépkocsioszlopot ért támadásban legkevesebb 44-en meghaltak és kéttucatnyian megsebesültek. A rendőrség szerint szakadár lázadók követhették el a merényletet.
MTI/EPA/Farúk Hán
Autóbusz roncsa a Kasmír indiai részén, Szrinagar határában elkövetett robbantás helyszínén 2019. február 15-én, az öngyilkos merénylet másnapján. A félkatonai gépkocsioszlopot ért támadásban legkevesebb 44-en meghaltak és kéttucatnyian megsebesültek. A rendőrség szerint szakadár lázadók követhették el a merényletet. (MTI/EPA/Farúk Hán)

India azóta - egyebek mellett - 200 százalékos vámtarifát vetett ki a pakisztáni termékekre. A pakisztáni belügyminisztérium pénteken közölte, hogy újra betiltottak két segélyszervezetet, amely a Laskar-e-Tajíba nevű iszlamista csoport alapítójához, Hafiz Szaeedhez köthető.

Iszlámábádon a kasmíri merényletet követően fokozódott a nemzetközi nyomás, hogy lépjen fel szigorúbban a szélsőségesek ellen.

Szaeed régóta szerepel a nemzetközi terrorizmus támogatóinak feketelistáján. Az Egyesült Államok és India számos véres merényletet ír a Laskar-e-Tajíba számlájára, köztük a 2008-as mumbai támadást, amelyben 166-an vesztették életüket. Washington 10 millió dollárt (mintegy 2,8 milliárd forint) ajánlott fel a Pakisztánban élő Szaeed nyomravezetőjének. Szaeed azt állította, hogy a két segélyszervezet, a Dzsamaat-ud-Dava és a Falah-e-Inszaniat Alapítvány nem rendelkezik szélsőséges kapcsolatokkal, és sokat tesz a szegények sorsának jobbra fordításáért. Jahja Mudzsáhid, a Dzsamaat-ud-Dava szóvivője közölte, hogy mindkét szervezet bírósághoz fordul a tilalom felfüggesztéséért. Iszlámábád tavaly már egyszer ideiglenesen betiltotta a két segélyszervezetet.

A Laskar-e-Tajíba évek óta tiltólistán van Pakisztánban, de kiterjedt jótékonysági szárnya, amely számos oktatási intézményt, kórházat és mentőszolgálatot, illetve egy kiadót is működtet, továbbra is szabadon végzi tevékenységét.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×