eur:
394.12
usd:
364.92
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A dél-koreai delegációt szálllító vonat az észak-koreai Keszong városba tart, ahol a két ország a közös vasút- és úthálózat-fejlesztési projektjét készül megünnepelni 2018. december 26-án. A Korea-közi vasúti kapcsolat terve 2018. áprilisban, Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető találkozóján született. Szakértők szerint a közös közlekedési hálózat fejlesztése akár évtizedekig is eltarthat, mivel Észak-Korea vasútvonalait még a 20. század elején építették.
Nyitókép: -

Már úton van Vietnám felé a titokzatos páncélozott vonat

Áthaladt az észak-koreai-kínai határon szombaton az a páncélozott vonat, amellyel valószínűleg Kim Dzsong Un észak-koreai vezető utazik Phenjanból a vietnami Hanoiba, ahol a jövő héten találkozik Donald Trump amerikai elnökkel - jelentette az NHK japán közszolgálati televízió. Az észak-koreai állami média később megerősítette, hogy Kim Dzsong Un kíséretével valóban elindult Phenjanból vonattal Hanoiba.

A japán televíziós által bemutatott felvételen látható vonat hasonlít arra a vonatra, amelyen az észak-koreai vezető korábban Kínába utazott. A felvétel tanúsága szerint a vonat áthaladt a két ország közötti határon, a kínai Tantung város közelében.

Egy phenjani diplomáciai forrás a TASZSZ orosz hírügynökségnek megerősítette, hogy

a Kim Dzsong Unt szállító vonat helyi idő szerint szombat délután elindult a fővárosi vasútállomásról.

Szombaton jelentette be az észak-koreai vezető hivatalos látogatását a vietnami külügyminisztérium.

Később az észak-koreai állami média is megerősítette Kim Dzsong Un elindulását, és közölte, hogy kíséretében van több magas rangú tisztségviselő, köztük Kim húga, Kim Jo Dzsong és főtanácsadója, Kim Jong Csol. A KCNA hírügynökség listájában azonban nem szerepel Kim felesége.

A KCNA szerint Kim hanoi látogatásán egyúttal jószolgálati látogatást tesz Vietnamban Nguyen Phu Trong elnök meghívására.

Hanoiban február 27-én és 28-án tartják Kim Dzsong Un és Donald Trump amerikai elnök csúcstalálkozóját.

A február 27-28-i hanoi csúcstalálkozót megelőzően az amerikai és az észak-koreai vezető Szingapúrban találkozott először tavaly júniusban.

A csúcstalálkozó színhelye várhatóan a vietnami kormány vendégháza lesz - értesült a Reuters hírügynökség. Tartalék helyszínt is kijelöltek, a hanoi Metropol szállodát, Kim feltehetően a Melia szállodában lakik majd a látogatása alatt.

A vietnami külügyminisztérium megtiltotta az élő közvetítést a Melia hotelből és a Hanoi központjában fekvő, turistalátványosságnak számító Hoan Kiem tótól, valamint a Mariott szállodából, ahol Donald Trump szállása lesz.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×