eur:
368.28
usd:
344.83
bux:
48195.80
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert

Itt az első mandátumbecslés a májusi EP-választások előtt

Az Európai Néppárt stabil előnyét jelzik a közelgő május végi választásokon az Európai Parlament által készített legfrissebb mandátumbecslés.

A tagállamokban külön-külön készített közvélemény-kutatások összesített eredménye szerint a néppárt 183 mandátumra számíthat a következő ciklusban immár csak 705 tagú képviselő-testületben, míg a második helyezett szociáldemokraták 135-re.

Várhatóan a liberálisok alkotják a harmadik legnagyobb képviselőcsoportot 75 taggal. Utánuk következhet a Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) 59 képviselővel. A mostani harmadik legnépesebb frakció, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pedig a brit képviselők távozásával visszacsúszhat az ötödik helyre.

A február 6-i állást tükröző felmérés szerint a 21 magyar képviselői helyből a Fidesz-KDNP-nek 13, a Jobbiknak négy, az MSZP-Párbeszédnek három, a Demokratikus Koalíciónak egy juthat. Magyarországon a Publicus, a Századvéd és a Závecz Research mérései alapján számították az első mandátumbecslést.

A mandátummegoszlás az Európai Parlamentben:

A képviselőcsoportok jelenlegi és várható létszáma:
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Új impulzusra várnak a befektetők, bizonytalan mozgások a tőzsdéken

Új impulzusra várnak a befektetők, bizonytalan mozgások a tőzsdéken

Tegnap egy mérsékeltebb hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, a nap végére Európa és az USA is lefordult. Utóbbiban részben az is szerepet játszott, hogy az Apple a napon belüli történelmi csúcs után esni kezdett, miután a cég bemutatta új AR-headsetjét, amelynek ára 3500 dollár. Ezt követően ma az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, és Európában is folytatódnak a bizonytalan mozgások, így csak minimális elmozdulásokat látni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×