eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az EP szerint 21-ből 13 EP-képviselői helyet megszerezhet a Fidesz-KDNP

Az Európai Parlament nyilvánosságra hozta második mandátumbecslését a májusi választások utáni időszakra.

Az Európai Parlament pénteken nyilvánosságra hozta a május végi választásokat követő mandátumeloszlás második becslését, az előrejelzés februári nemzeti felméréseken alapul, az eredményeket az EP felkérésére a Kantar Public összesítette.

Mivel az új EP képviselőcsoportjainak száma és összetétele előre nem látható, az előrejelzések a jelenlegi parlamentben működő képviselőcsoportjait feltételezve készültek.

Ezek alapján az Európai Néppárt jutna a 705 képviselői helyből 181-hez, a szociáldemokraták 135-höz, a liberálisok 75-tel állnának a dobogó harmadik fokán.

A tagállami bontásból kiderül, Magyarország az 53 százalékos támogatottságú Fidesz-KDNP-től 13 képviselőt adna - az Európai Néppártnak -, a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd 3-3-at, a Demokratikus Koalíció pedig 2-t. A Momentum, az LMP és mások nem jutnának brüsszeli képviselethez.

Az Európai Parlament mostantól fogva április végéig kéthetente hozza nyilvánosságra a szavazati szándékról szóló frissített adatait. Május elejétől a választásokig az adatokat hetente publikálják.

A szavazókörzetből távozó szavazók megkérdezésén alapuló exit pollok eredményét május 26-án 18 órától mutatja be az EP azokra az országokra vonatkozóan, ahol végeznek ilyen felmérést, és ahol már lezárult a szavazás. Az adatok óránként frissülnek majd addig, amíg az összes tagállamból beérkezik az előzetes végeredmény.

A következő Parlamentben kevesebb (705) képviselő foglal majd helyet, mint a jelenlegiben (751).

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×