INFORÁDIÓ
2021. december 5. vasárnap
Vilma

fóris györgy

theresa may

brexit

európai unió

A brit parlament videokészítő osztálya által közreadott, videofelvételről készített kép Theresa May miniszterelnökről, miután az alsóház hatalmas arányban elutasította a brit európai uniós tagság megszűnésének (brexit) feltételeiről szóló megállapodást a londoni parlamentben 2019. január 15-én.

Fóris György: May három dologban kell, hogy engedjen

Nagy-Britannia uniós kilépésének elhalasztását tartja a legvalószínűbbnek a Bruxinfo brüsszeli irodaigazgatója. Fóris György az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának azt mondta: a továbblépés érdekében Theresa May kormányfőnek fel kell adnia néhány, eddig kőbe vésett feltételét.

Theresa May brit miniszterelnök három úgynevezett "vörös vonalat" húzott meg:

  • megőrizni az Egyesült Királyság integritását,
  • teljesen kiválni az Európai Unió egységes piacából (joghatósága alól),
  • valamint garantálni az ír-északír határ átjárhatóságát.

Ezekkel, illetve a meghatározott időpontokkal "kalodába zárta magát" a kormányfő - fogalmazott az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának Fóris György, a BruxInfo brüsszeli irodaigazgatója.

Mint kifejtette, a hármas vörös vonal önellentmondását May később sem tudná feloldani,

ami most változtatható, hogy a kilépési határidőt arrébb tolják,

és nem márcus 29., hanem egy egy-két hónappal későbbi nap.

"Az Európai Unióban nagyon vonakodnának attól, hogy ez az időpont-tologatás belecsússzon az EP-választás után felálló új intézményrendszer megalakulásába. Megjelennének úgy brit képviselők, hogy tudni lehet, nem akarnak ebben az intézményrendszerben dolgozni. De egyéb ügyek is folyamatban vannak, például az új 7 éves költségvetés kitárgyalása. Egészen más, hogy ha azt Nagy-Britannia kívülről nézi, vagy ha tagországként. Tiszta vizet öntött volna a pohárba, ha úgy fordulnak ezek az események, hogy egyértelmű addigra már Nagy-Britannia státusza, és jogilag nem része már a szervezetnek" - fejtegette Fóris.

Ha a brit fél kész elszakadni három kötöttsége bármelyikétől, az unió nyitott lesz ezek bármelyikéről tárgyalni, amint erre az uniós főtárgyaló többször is utalt korábban.

"Ha például az egyszerű kiválás a szabadkereskedelmi rendszerből megoldás helyett egy svájci mintára létrehozott ágazati részmegoldásokat találnak ki, akkor az már egy megváltozott körülmény lesz, lehet tárgyalási alap" - mutatott rá Fóris György.

Nyitókép: MTI/EPA/Brit parlament videokészítő osztálya

Kapcsolódó hang

Brexitalternatívák - Fóris György
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018