eur:
394.29
usd:
370.42
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay.com

Egy magyar Greenpeace-aktivistát is előállítottak a lengyel szénerőművi akció után

Mérgezésveszély miatt befejezték tiltakozó akciójukat a Greenpeace aktivistái a lengyelországi Belchatów szénerőműben; a létesítmény 180 méter magas hűtőtornyára másztak fel. A megmozdulás arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a világ vezető politikusai keveset tesznek a klímaváltozás ellen – mondta az InfoRádiónak Karádi Borbála, az akcióban résztvevő magyar aktivista.

A nemzetközi szervezet munkatársai 40 órát töltöttek a szénerőmű hűtőtornyának tetején, de a kénes gázok koncentrációja elérte a kritikus értéket. Az akciót a Greenpeace a vasárnap kezdődő katowicei ENSZ-klímacsúcs előtti napokra időzítette. A csúcstalálkozón a résztvevők a 2015-ben elfogadott párizsi klímamegállapodás részletes szabályrendszeréről tárgyalnak.

"Európa legnagyobb lignittüzelésű erőművére és a második legnagyobb széntüzelésű erőművének a hűtőtornyára másztunk fel, hogy az emberek figyelmét a problémák okozójának helyszínére vigyük"

- fogalmazott az InfoRádiónak Karádi Borbála, az akcióban résztvevő magyar aktivista.

A megmozdulás arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a világ vezető politikusai keveset tesznek a klímaváltozás ellen.

A mások mellett lengyel, német, indonéz részvételű akció után a belchatówi rendőrkapitányságra vitték a már régóta figyelt aktivistákat, senkinek sem esett bántódása, sőt, elsősegélynyújtást is felajánlottak - folytatta Karádi Borbála.

"Engem meglehetősen inspirál, hogy milyen hatást kelthetünk az akcióinkkal"

- tette hozzá.

Az aktivisták ellen birtokháborításért indult eljárás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×