eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Szijjártó Péter: hamarabb férhet hozzá az olasz LNG-tárolóhoz Magyarország

A migránsok származási országaiban kell fejlesztési programokat végrehajtani annak érdekében, hogy elejét vegyük az újabb migrációs hullámnak - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szlovéniai tárgyalásai után. Arról is beszélt, hogy elítélik Ausztria határvédelmi intézkedéseit, valamint felgyorsítják a gázvezeték-építést.

Szijjártó Péter egyetért szlovén kollégájával, Miro Cerarral abban, hogy Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen, Európának meg kell tudnia védeni külső határait - erről a külgazdasági és külügyminiszter keddi ljubljanai tárgyalásai után nyilatkozott. "A segítséget oda kell vinni, ahol a baj van, tehát a migránsok származási országaiban kell fejlesztési programokat végrehajtani annak érdekében, hogy elejét vegyük az újabb migrációs hullámnak" - húzta alá.

Szijjártó Péter migrációról, energiabiztonságról és együttműködésről tárgyalt a szlovén fővárosban Miro Cerarral. A magyar tárcavezető a nap folyamán Marjan Sarec szlovén kormányfővel közösen nyitja meg a ljubljanai könyvvásárt, amelynek idén Magyarország a díszvendége.

Az osztrák határvédelmi intézkedésekről

A két miniszter méltatlannak és elfogathatatlannak tartja, hogy Ausztria mind az osztrák-magyar, mind az osztrák-szlovén határon ismételten határvédelmi intézkedéseket léptetett életbe. "Ennek az osztrák intézkedésnek mind a jogi, mind a ténybeli alapja hiányzik" - szögezte le.

Jogilag a schengeni szerződéssel összeférhetetlen, másrészről pedig Magyarország és Szlovénia is komoly erőfeszítésekkel védi az Európai Unió (EU) külső határait, Magyarország például egymilliárd eurót költött az elmúlt három évben határvédelemre - tette hozzá. Szlovén kollégájával úgy vélték: amennyiben az osztrákok még biztosabbak akarnak lenni abban, hogy a migránsok nem érkeznek Ausztria területére, akkor sokkal inkább az EU szlovéniai és magyarországi külső határainak védelmében kellene, hogy segítséget nyújtsanak.

Felgyorsítják a gázvezeték-építést

Az infrastrukturális kérdésekkel kapcsolatban Szijjártó Péter kiemelte, hogy a magyar és a szlovén energiabiztonság növelése érdekében felgyorsítják a két ország közötti gázvezetékek összeköttetésének megépítését, és

2023-ra szlovén oldalon is kiépül az az infrastruktúra, amelynek nyomán Magyarország számára elérhetővé válik az olaszországi cseppfolyósított földgázterminál (LNG).

Továbbá - tette hozzá - 2021-re befejeződik szlovén oldalon a Magyarország és Szlovénia nagyfeszültségű távvezetékeit összekötő villamoshálózat. A két beruházással Magyarország energiabiztonsága jelentősen javulni fog - húzta alá.

Bővítik a közúti összeköttetést

A miniszter utalt arra is, hogy jövő év tavaszára két új határkeresztező utat adnak át, egyet Lendvadedesnél és egyet Orfalunál, és elkészült a Rédics-Lendva vasútvonal fejlesztésére vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány, amelyet - mint mondta - átadtak a szlovénoknak.

Szijártó Péter jelezte Cerarnak, hogy

magyar költségvetési forrásból a jövő évben is meg fogják valósítani a muravidéki gazdaságfejlesztési programját, amelynek keretében egymilliárd forintot fognak szétosztani muravidéki kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére.

Új hadosztályparancsnokság a NATO-n belül

A biztonságpolitikai együttműködés példásan működik a két ország között, amelyet most még szorosabbra fűznek azzal, hogy Szlovéniával, Horvátországgal és Szlovákiával közösen egy közép-európai, többnemzetiségű hadosztályparancsnokságot hoznak létre a NATO-n belül - mondta a tárcavezető, majd hozzátette: Magyarország továbbra is fenntartja a légtérellenőrzést Szlovéniában, amit négy éve az olaszokkal közösen látnak el.

A két ország kereskedelmi kapcsolatai szépen alakulnak - jelentette ki a miniszter. Az idei évben eddig 13 százalékos a növekedés, ami annyit jelent, hogy az év végére a kétoldalú kereskedelmi forgalom meghaladja a 2,5 milliárd eurót - hangsúlyozta.

A koperi kikötő fejlesztésének projektjéről, amelyben Magyarország bár szeretett volna, mégsem vesz részt, Szijjártó Péter elmondta: Cerar tájékoztatta arról, hogy Alenka Bratusek jelenlegi közlekedési miniszter Magyarország részvételét kritizáló kijelentései nem tükrözik a szlovén kormány álláspontját. A külföldi részvételről a projektben még nem hozott döntést az új kabinet. Cerar elmondása szerint olyan megoldást fog javasolni, amely a két ország által eddig elvégzett előkészítő munkálatokat hasznosítani fogja - magyarázta a tárcavezető, aki - mint mondta - tudomásul vette ezt.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×