eur:
393.78
usd:
368.24
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Stefan Löfven svéd ügyvivő miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a parlament stockholmi épületében 2018. október 29-én, ahol bejelentette, hogy lemondott a kormányalakítási kísérletről és visszaadta megbízatását Andreas Norlén parlamenti elnöknek. Löfvenhez hasonlóan nem tudott kormányt alakítani az ellenzéki svéd jobbközép koalíciót vezető Ulf Kristersson sem, aki bő két hete szintén visszaadta megbízatását a parlament elnökének.
Nyitókép: MTI/EPA/Jonas Ekstroemer

Harmadszor is elbukott a svéd kormányalakítás

Elvesztette a bizalmi szavazást Ulf Kristersson, a jobbközép blokk vezetője a svéd parlamentben szerdán, így tovább mélyül a szeptemberi választások után kialakult kormányválság a skandináv országban - jelentették hírügynökségek.

A konzervatív Mérsékelt Párt vezetőjének a jelöltségét a 349 képviselőből 154 támogatta, 195-en azonban ellene szavaztak, így Svédországnak továbbra sincs miniszterelnöke.

Az ország törvényei értelmében Andreas Norlén, a parlament elnöke további három alkalommal javasolhat valakit a miniszterelnöki tisztségre, ezek után új választásokat kell kiírnia.

Elemzők attól tartanak, ha az utóbbi történik, az elsősorban a radikális Svéd Demokraták (SD) erősödését szolgálja majd. A bevándorlásellenes párt a szeptember 9-i választásokon 5 százalékponttal szerzett több szavazatot a négy évvel ezelőtti választásokhoz képest, így a mostani 62 képviselői helyével sokan a mérleg nyelvének tartják a kormányválságban.

A szerdai bizalmi szavazás előtt Kristersson jobbközép blokkjának két pártja, a Centrum Párt és a Liberálisok már bejelentették, nem hajlandóak támogatni egykori szövetségesük jelölését, mert Kristersson a szavazás során számít az SD támogatására. "A Centrum Párt semmiféle próbálkozást nem támogat, amely nacionalista, populista pártot döntő helyzetbe hozna" - jelentette ki a párt vezetője, Annie Lööf.

Azt remélte, nem szavaznak ellene

Kristersson a Kereszténydemokratákkal szeretett volna kisebbségi kormányt alakítani, ezt a számítását húzta keresztül a szavazás eredménye. A konzervatív pártvezető sokak szerint azt remélte, hogy ha blokkjának két egykori szövetségese nem is támogatja majd, ellene sem fog szavazni, mert

a svéd törvények nem írják elő, hogy a miniszterelnököt abszolút többséggel kell megválasztani, csupán azt szabják feltételül, hogy ne szavazzon ellene abszolút többség.

A Svéd Demokraták már korábban bejelentették, hogy egyetlen olyan kormányt sem fognak támogatni, amely nem biztosít jogot nekik a politikai élet befolyásolására.

Harmadszorra sem sikerült

Svédországban a parlamenti választások után a parlamentnek kötelező bizalmi szavazást tartania a kormányfő személyéről.

A képviselők többsége a választások után egyszer már megvonta a bizalmát Stefan Löfven szociáldemokrata miniszterelnöktől, ahogy Kristersson is másodszor próbálkozik a szeptember 9-i választások óta.

A választásokon a baloldali blokk, a svéd Zöld Párttal koalícióban kormányzó Svéd Szociáldemokrata Párt, illetve a Baloldali Párt együttese 144 képviselői helyet szerzett meg, míg a konzervatív Mérsékelt Párt, a Centrum Párt, a Kereszténydemokraták és a Liberálisok - Szövetségként ismert - jobbközép koalíciója 143-at.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×