eur:
394.45
usd:
370.3
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Róma, 2018. május 7.Matteo Salvini, az olasz jobboldali pártszövetséget vezető Liga miniszterelnök-jelöltje (k), Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) párt elnöke (b) és Silvio Berlusconi volt miniszterelnök, az ellenzéki jobbközép Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetője sajtótájékoztatót tart a Sergio Mattarella államfővel tartott megbeszélés után a római elnöki rezidencián, a Quirinale-palotában 2018. május 7-én, az olasz kormányalakítási tárgyalások újabb fordulójának napján. Salvini elutasította az államfő által felvetett szakértői kormány lehetőségét. Amennyiben a március 4-i parlamenti választások két győztes pártja, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga nem tud kormánykoalíciót létrehozni, akkor Mattarella átmenetileg úgynevezett elnöki kormányra bízná az ország irányítását. (MTI/EPA/Angelo Carconi)
Nyitókép: ANGELO CARCONI

Berlusconi felmondatná az olasz koalíciót

Diktatúra veszélyére figyelmeztetett Olaszországban Silvio Berlusconi, az ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) jobbközép párt vezetője hétfői sajtóértesülések szerint. Berlusconui felszólította Matteo Salvini miniszterelnök-helyettest, a bevándorlásellenes Liga kormánypárt vezetőjét, hogy mondja fel a koalíciót az Öt Csillag Mozgalommal (M5S).

"A szabadság hiányának légkörét érzem, egy nem liberális demokráciában vagyunk, ami a diktatúra előfutára" - hangsúlyozta Berlusconi egy Rómában tartott rendezvényen a Hajrá Olaszország hívei előtt. A 82 éves milánói politikus hangsúlyozta: a demokrácia erőpsítése érdekében még mindig aktív politikai szerepet vállal azóta, hogy 1994-ben Olaszországot megmentette a baloldali erők választási győzelmétől.

Mint mondta, mélységesen csalódott pártja májusi parlamenti választási eredménye miatt. Kiemelte: 24 százalékos támogatottságra számított, de az FI csak 14 százalékot szerzett .Elismerte, hogy alábecsülte az interneten keresztül folytatott politikai kommunikáció jelentőségét.. "Olyan ember vagyok, aki három generációval korábban jött a világra, az internet nem az én világom" - mondta.

Berlusconi felszólította pártja fiatal támogatóit, hogy az interneten kampányoljanak az FI-ért a májusi európai parlamenti választásokra tekintettel.

Salvini ugyanakkor élesen bírálta a volt olasz miniszterelnök kijelentéseit. Hangsúlyozta: Olaszországban nem áll fenn a diktatúra veszélye. . A Liga vezetője emellett "ostobaságnak" nevezte Berlusconi szavait, amelyek - mint hangoztatta - "brüsszeli bürokraták, vagy akár frusztrált baloldali politikusok" szájából is elhangozhattak volna.

Paolo Gentiloni volt baloldali kormányfő szintén figyelmeztetett arra, hogy a populizmus veszélyt jelent az olasz demokráciára. "Berlusconinak igaza van, amikor aggódik Olaszországért" - jelentette ki Gentiloni vasárnap este egy televíziós interjúban.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×