eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Szavazók várakoznak voksuk leadására az amerikai félidős választások korai szavazási időszakában Culver Cityben 2018. november 5-én. Az Egyesült Államokban november 6-án, az elnöki ciklus félidejében választásokat tartanak, amelyek során megújítják a 435 tagú szövetségi képviselőházat, a 100 tagú szenátus csaknem egyharmadát újraválasztják, továbbá 39 szövetségi államban kormányzót választanak.
Nyitókép: MTI/EPA/Mike Nelson

Újraszámlálják a szavazatokat Floridában

A gépi újraszámlálást a szenátori és a kormányzói szavazásra vonatkozóan rendelték el. A szombat délutáni eredmények szerint Bill Nelson, a hivatalban levő demokrata párti szenátor mindössze 12 500 szavazattal, vagyis 0,15 százalékkal maradt alul Rick Scott republikánus jelölttel szemben.

A kormányzói székért folyó versenyben a nem hivatalos eredmények szerint a republikánus Ron DeSantis csak nagyjából 33 700 vokssal - 0,41 százalékkal - előzte meg Andrew Gillum demokrata párti jelöltet.

Az újraszámlálás eredménye csütörtökre várható.

Elemzők arra számítanak, hogy megismétlődhetnek a 2000-ben tartott elnökválasztás jelenetei: amikor a George W. Bush republikánus és Al Gore demokrata párti elnökjelöltekre leadott szavazatokat kellett újraszámolni, mert Gore nem fogadta el az eredményt. Akkor végül a legfelsőbb bíróság hozott döntést, kimondva, hogy 537 szavazattöbbséggel Bush nyerte meg a választást.

Most is ugyanazokban a dél-floridai választókerületekben kértek újraszámlálását, ahol 18 évvel ezelőtt.

A félidős választások után a Floridával szomszédos Georgiában is újraszámlálás várható: a kormányzóválasztáson alulmaradt demokrata párti Stacey Abrams nem elégedett az eredménnyel. Abrams, aki azt remélte, hogy az Egyesült Államok történetének első afroamerikai női kormányzója lesz, a szavazatok 48,73 százalékát kapta, míg republikánus vetélytársára, Brian Kempre a szavazók 50,33 százaléka szavazott.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×