INFORÁDIÓ 
2020. július 8. szerda
Ellák

szíria

csúcstalálkozó

recep tayyip erdogan

angela merkel

emmanuel macron

Új szíriai alaptörvényt szeretne Recep Tayyip Erdogan

Infostart / MTI

Az ezt megalkotó alkotmányozó bizottság létrehozását sürgette a török elnök szombaton a szíriai helyzetről Isztambulban tartott török-orosz-francia-német csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. Álláspontja szerint a testületet még az idén fel kellene állítani.

A török államfő az esemény házigazdájaként Vlagyimir Putyin orosz elnököt, Angela Merkel német kancellárt és Emmanuel Macron francia elnököt fogadta Isztambulban, de részt vett a találkozón Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja is.

A csúcstalálkozó fő céljául a szíriai polgárháború katonai megoldása helyett a politikai megoldás előmozdítását tűzték ki.

Putyin: meg kell tisztítani Szíriát a radikális erőktől

Teljesen meg kell tisztítani Szíriát a radikális erőktől, miután az erőszakos cselekmények alábbhagytak az országban - hangoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Elégedettségének adott hangot ugyanakkor amiatt, hogy "Szíria nagy része megtisztult a radikálisoktól és az konfliktus sújtotta ország lépésről lépésre a béke irányába tart". Hangsúlyozta: a 2011 márciusa tartó szíriai polgárháború megoldását csak diplomáciai úton lehet elérni.

Merkel: az ENSZ-en belül kell megoldást találni

A szíriai polgárháború politikai megoldását az ENSZ keretein belül kell megtalálni - jelentette ki a német kancellár. Angela Merkel egyúttal a folyamat későbbi állomására utalva jelezte: Szíriában olyan választásokra lesz szükség, amelyen "az ország népének egésze" leadhatja szavazatát.

A német kancellárral szemben a damaszkuszi vezetés ellenzi, hogy egy ENSZ által javasolt delegáció is része legyen az új szíriai alaptörvényt összeállító alkotmányozó bizottságnak. Eddig az ellenzéki és a kormányküldöttség összetételéről sikerült megállapodni - közölte múlt szerdán Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja, aki szombaton jelen volt az isztambuli csúcstalálkozón.

Fenntartható tűzszüntetet szeretne Macron

Az északnyugat-szíriai Idlíbben tartós és fenntartható tűzszünetre van szükség a kormányerők és a térséget ellenőrző lázadók között - hangsúlyozta a francia elnök. Emmanuel Macron szerint egy esetleges támadás Idlíb térsége ellen humanitárius szempontból elfogadhatatlan. Ez az ottani terrorista csoportok elvándorlását hozná magával, és egy újabb menekülthullámot idézne elő - tette hozzá.

A szeptember 17-én megkötött orosz-török megállapodás elhárította Damaszkusz Idlíb elleni azonnali offenzívájának eshetőségét, de az egyezmény megvalósítása bizonytalan. Az egyezmény 15-20 kilométeres demilitarizált övezetet jelölt ki, ahonnan október 15-ig a lázadóknak ki kellett volna vonulniuk, azonban a dzsihadisták ezt nem tették meg. A szíriai vezetés szerint az idlíbi helyzet tarthatatlanná válhat.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018