eur:
392.88
usd:
366.46
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Új szíriai alaptörvényt szeretne Recep Tayyip Erdogan

Az ezt megalkotó alkotmányozó bizottság létrehozását sürgette a török elnök szombaton a szíriai helyzetről Isztambulban tartott török-orosz-francia-német csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. Álláspontja szerint a testületet még az idén fel kellene állítani.

A török államfő az esemény házigazdájaként Vlagyimir Putyin orosz elnököt, Angela Merkel német kancellárt és Emmanuel Macron francia elnököt fogadta Isztambulban, de részt vett a találkozón Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja is.

A csúcstalálkozó fő céljául a szíriai polgárháború katonai megoldása helyett a politikai megoldás előmozdítását tűzték ki.

Putyin: meg kell tisztítani Szíriát a radikális erőktől

Teljesen meg kell tisztítani Szíriát a radikális erőktől, miután az erőszakos cselekmények alábbhagytak az országban - hangoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Elégedettségének adott hangot ugyanakkor amiatt, hogy "Szíria nagy része megtisztult a radikálisoktól és az konfliktus sújtotta ország lépésről lépésre a béke irányába tart". Hangsúlyozta: a 2011 márciusa tartó szíriai polgárháború megoldását csak diplomáciai úton lehet elérni.

Merkel: az ENSZ-en belül kell megoldást találni

A szíriai polgárháború politikai megoldását az ENSZ keretein belül kell megtalálni - jelentette ki a német kancellár. Angela Merkel egyúttal a folyamat későbbi állomására utalva jelezte: Szíriában olyan választásokra lesz szükség, amelyen "az ország népének egésze" leadhatja szavazatát.

A német kancellárral szemben a damaszkuszi vezetés ellenzi, hogy egy ENSZ által javasolt delegáció is része legyen az új szíriai alaptörvényt összeállító alkotmányozó bizottságnak. Eddig az ellenzéki és a kormányküldöttség összetételéről sikerült megállapodni - közölte múlt szerdán Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja, aki szombaton jelen volt az isztambuli csúcstalálkozón.

Fenntartható tűzszüntetet szeretne Macron

Az északnyugat-szíriai Idlíbben tartós és fenntartható tűzszünetre van szükség a kormányerők és a térséget ellenőrző lázadók között - hangsúlyozta a francia elnök. Emmanuel Macron szerint egy esetleges támadás Idlíb térsége ellen humanitárius szempontból elfogadhatatlan. Ez az ottani terrorista csoportok elvándorlását hozná magával, és egy újabb menekülthullámot idézne elő - tette hozzá.

A szeptember 17-én megkötött orosz-török megállapodás elhárította Damaszkusz Idlíb elleni azonnali offenzívájának eshetőségét, de az egyezmény megvalósítása bizonytalan. Az egyezmény 15-20 kilométeres demilitarizált övezetet jelölt ki, ahonnan október 15-ig a lázadóknak ki kellett volna vonulniuk, azonban a dzsihadisták ezt nem tették meg. A szíriai vezetés szerint az idlíbi helyzet tarthatatlanná válhat.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai Motor Group a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autóipari Kiállításon új járművek sorát mutatta be, célzottan erősítve kínai piaci jelenlétét. A négy év után ismét személyesen megrendezett kiállításon a csoport három márkája - Hyundai Motor, Kia és Genesis - elektromos járműveket prezentált a helyi igényeknek megfelelően - írta meg a Korea Herald.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×