INFORÁDIÓ 
2019. június 26. szerda
János, Pál

gulyás gergely

brexit

sajid javid

Budapest, 2018. április 25. Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke és delegációjának vezetője nyilatkozik a sajtó képviselőinek az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő tárgyalás után az Országházban 2018. április 25-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Brit garanciákról beszélt Gulyás Gergely

Infostart / MTI

A Miniszterelnökséget vezető miniszter londoni tárgyalása után azt mondta, a brit kormány akkor is garantálná a Nagy-Britanniában élő magyarok jogosultságait, ha a brit uniós tagság megszűnéséig nem jön létre megállapodás az Európai Unióval a jövőbeni kapcsolatrendszer feltételeiről.

Gulyás Gergely azt mondta, Sajid Javid brit belügyminiszter biztosította őt arról, hogy a magyarok munkavállaláshoz és a tartózkodáshoz fűződő jogai a brexit esetén is érvényesülnek majd. Hozzátette: a viszonosság jegyében a magyar kormány is garantálná ugyanezeknek a jogoknak a további érvényesülését a Magyarországon élő britek számára.

Gulyás Gergely elmondta: tárgyalópartnerei kivétel nélkül hangsúlyozták, hogy a brit EU-tagság megszűnése nem Európa elhagyását jelenti, és ennek alapján

Nagy-Britannia arra is törekszik, hogy a visegrádi országokkal, köztük Magyarországgal hosszú távon fennmaradjanak a szoros és jó kapcsolatok.

A miniszter szerint ez kölcsönös érdek, jó lenne például az egyetemi együttműködés területén még a jelenleginél is szorosabb kapcsolatokat kiépíteni, de a gazdaságban, a kultúrában és számtalan egyéb területen is be kell bizonyítani, hogy a brit EU-tagság hiányában is lehetséges a még szorosabb együttműködés Nagy-Britanniával.

Arra a kérdésre, hogy a tárgyalásain szerzett tapasztalatok alapján a brit kormány tagjai milyen esélyt adnak a megállapodásos Brexitnek, Gulyás Gergely elmondta: a kormány és a Konzervatív Párt képviselői lényegesen valószínűbbnek tartják azt, hogy lesz megállapodás a brexit feltételrendszeréről, mint azt, hogy nem.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018