eur:
394.23
usd:
370.29
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Útnak indulhat a világ egyetlen úszó atomerőműve

Betöltötték a nukleáris fűtőelemeket Oroszország és a világ első és egyetlen úszó atomerőművének reaktoraiba. A Greenpeace szerint nagyon kockázatos egy ilyen erőmű üzemeltetése.

Mindkét reaktorát feltöltötték nukleáris fűtőelemekkel, így útra készen áll a Lomonoszov Akadémikus nevet viselő úszó atomerőmű – közölte a Rosatom Central Europe magyarországi fióktelepe.

A korábban, a szentpétervári hajógyárban megépített erőművet a Balti-tengeren keresztül, a Skandináv-félszigetet megkerülve tavasszal vontatták Murmanszkba, ott töltötték fel fűtőanyaggal és várhatóan ott is fogják tesztelni.

Ezt követően, a társaság tervei szerint jövőre vontatják a Csukcsföldi Autonóm Körzetben található Pevek város közelébe, ahol már dolgoznak létesítményt fogadó partmenti infrastruktúrán. Üzembe helyezése után a legészakibb nukleáris létesítményként fokozatosan válthatja ki a bilibiniói atomerőművet és a csaunszki szénerőművet.

A Roszatom tájékoztatása alapján az összesen 140 megawattos teljesítménnyel bíró úszó atomerőmű megfelel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség biztonsági követelményeinek, és

nem jelent veszélyt a környezetre.

A Greenpeace azonban kockázatosnak tartja egy ilyen erőmű üzemeltetését, hiszen kipróbálatlan technológiáról van szó és a hajónak amelyre a reaktorokat építették, nincs saját meghajtása, csak vontatni lehet. Perger András, a környezetvédelmi szervezet munkatársa közölte: ez azért különösen aggályos, mert ha a vontatás során valamilyen baleset történik, akkor saját meghajtás nélküli veszélyeshulladék-tárolóvá alakulhat.

Vontatni pedig nem csak Pevekig fogják – húzta alá Perger András –, mert ha néhány év múlva kiégnek fűtőanyagai, a tervek szerint visszahúzzák Murmanszkba, és ott kerülhetnek bele új fűtőelemek.

„Gyakorlatilag

besugárzott üzemanyaggal felszerelt, éppen nem üzemelő reaktorokat fognak szállítani, vontatni akár viharos tengereken is, több ezer kilométeren keresztül”

- hangsúlyozta.

Addig pedig, amíg a fűtőelemeket cserélik, nem lehet tudni, hogy mivel oldják meg a célterület villamosenergia-ellátását – tette hozzá Perger András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×