eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Phenjan, 2018. szeptember 20.Mun Dzse In dél-koreai elnök (b) és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a háromnapos csúcstalálkozójuk alkalmából tartott ünnepségen a phenjani Május Elseje Stadionban 2018. szeptember 19-én. A kétoldalú találkozó középpontjában az észak-koreai atomfegyverprogram leállítása és a fegyverszünettel véget ért 1950-53-as koreai háború békemegállapodással történő lezárása szerepel. (MTI/EPA/Phenjani sajtóiroda/pool)
Nyitókép: MTI/EPA/Phenjani sajtóiroda/pool

Szakértő: Észak-Korea ügyesen nyomás alá helyezi Washingtont

Idén harmadszor találkozott Észak- és Dél-Korea. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védeli Kutatóközpont tudományos segédmunkatársa, Háda Béla szerint Phenjan bár megígérte a ballisztikus rakétagyakorlatok felfüggesztését, de cserébe komoly gesztusokat vár el Washingtontól.

A héten tartott Korea-közi csúcstalálkozó már a harmadik volt idén, ami több, mint amennyit az elmúlt években összesen tartottak. Az apropót az adta, hogy Dél-Korea megpróbálta továbblendíteni Észak-Korea és az Egyesült Államok párbeszédét, illetve a félsziget nukleáris leszerelésének ügyét – fejtette ki az InfoRádió kérdésére a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védeli Kutatóközpont tudományos segédmunkatársa.

Háda Béla kiemelte: a tárgyalásokon sikerült ígéretet kapni az északi vezetéstől, hogy a ballisztikus rakétateszteket felfüggesztik, és továbbiakat nem hajtanak végre mindaddig, míg az USA-val nem jön létre megállapodás. Emellett megkezdik leszerelni azt a rakétaindító platformot, ahonnan kipróbálták a Japán-szigetek felett elröptetett ballisztikus rakétákat.

A tárgyalásokon

  • gazdasági megállapodások,
  • az infrastruktúra fejlesztése, újra összekötése,
  • közös katonai bizottság létrehozása a stabilitás erősítése érdekében,
  • a déli turisták esetleges újbóli beutazása Észak-Koreába,
  • a család találkozók rendszeressé tétele

is szóba került.

Dél-Korea támogatja, hogy Kim Dzsong Un és Donald Trump amerikai elnök újra találkozzon személyesen, valamint azt a törekvést, hogy a nukleáris leszámolás szakaszosan menjen végbe, és ezért cserébe Washingtonnak is gesztusokat, engedményeket kelljen adnia – fejtette ki a szakértő.

Háda Béla szerint Észak-Korea ügyesen és folyamatosan napirenden tartja a saját lépéseit, és igyekszik ezeket úgy beállítani, hogy gesztusokat tesz, miközben az USA-tól nem kap hasonlókat, ezzel nyomás alá helyezi a tárgyaló partnert.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×