eur:
395.05
usd:
372.03
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Manila, 2018. szeptember 15.Forgalomirányító a Mangkhut tájfun által okozott viharban, Manilában 2018. szeptember 15-én. A természeti csapás legkevesebb három halálos áldozatot követelt, több mint ötvenezer embernek kellett elhagynia othonát. (MTI/AP/Bullit Marquez)
Nyitókép: MTI/AP/Bullit Marquez

Már Kínát fenyegeti a pusztító tájfun

Már huszonöt halálos áldozata van a hivatalos adatok szerint a Fülöp-szigetekre szombaton óránkénti kétszáz kilométeres széllökésekkel lesújtó Mangkhut tájfunnak.

A halálos áldozatok többsége földcsuszamlásban vesztette életét Luzon sziget Cordillera közigazgatási régiójában. Cagayan tartományban több mint ezer ház rongálódott meg a szélvihar támadásában. Sok helyütt megszakadt az áramszolgáltatás. A part menti régióban végrehajtott evakuálást követően mintegy 105 ezren kerültek ideiglenes menekültszállásra.

A helyi meteorológiai szolgálat arra figyelmeztetett, hogy a folyamatos esők következtében újabb földcsuszamlások lehetnek, további áradások alakulhatnak ki.

A Fülöp-szigetek után vasárnap Dél-Kína, Hongkong és Makaó felé vette az irányt a Mangkhut tájfun, amely szakértők szerint az Egyesült Államokat sújtó Florence hurrikánnál is nagyobb pusztítást végezhet.

A kínai hatóságok a lehető legmagasabb szintű riasztást adták ki a közeledő forgószél miatt.

A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a tájfun visszaduzzasztja a folyóvizeket, amelyek így áradással fenyegetnek. Tízezreket telepítettek ki és vittek biztonságos helyre, és repülőjáratok százait törölték a térségben, valamint a tömegközlekedést is korlátozták.

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a Mangkhut súlyosabb károkat okozhat, mint a Dél-Kínát tavaly sújtó Hato tájfun. Akkor 10 ember halt meg Makaón. A világ legsűrűbben lakott vidékén, a Gyöngy-folyó deltájában fekvő félsziget a világ szerencsejáték-fővárosa, ám a vihar miatt az összes kaszinó bezárását elrendelték.

A Munich Re biztosítótársaság elemzője, Ernst Rauch arra hívta fel a figyelmet, hogy a Mangkhut tájfun átmérője nagyobb, mint az Egyesült Államokat sújtó Florence hurrikáné, és a tájfun széllökéseinek sebessége is nagyobb.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×