eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Döbbenetes erejű tájfun pusztít a Fülöp-szigeteken - videó

A Mangkhut névre keresztelt vihar 285 kilométer óránkénti széllökésekkel az ország legnagyobb és legnépesebb, szigete, Luzon északi csücskén érte el a partvonalat.

Szemtanúk beszámolói szerint a sűrű esőzéssel érkezett vihar bádogtetőket szakított le és megszakította az áramszolgáltatást a térségben. A tartomány, ahol zömében rizstermelő mezőgazdasági térségek vannak, gyakoriak az áradások és a földcsuszamlások.

A hatóságok mintegy 800 ezer ember evakuálását rendelték el.

A katasztrófavédelem becslése szerint a Mangkhut legkevesebb 5,2 millió embert érinthet, míg a Vöröskereszt abból indul ki, hogy számuk elérheti a 10 milliót is. Egyelőre nem érkeztek jelentések nagyobb pusztításról vagy áldozatokról.

A meteorológiai szolgálat heves esőzésre, viharos széllökésekre és akár hat métert elérő árhullámokra figyelmeztet a partvonal mentén. A sziget érintett térségeiben leállították a hajó- és a légi forgalmat.

A Mangkhut jóval erősebb, az ötfokozatú skálán az ötös fokozatú, a jelenleg az Egyesült Államok belseje felé haladó, 1-es erősségű Florence hurrikánnál, amelyet 150 kilométeres óránkénti széllökések kísértek.

A 35 kilométeres óránkénti sebességgel haladó Mangkhut tájfun előrejelzések szerint szombat délután Hongkong irányába fogja elhagyni a Fülöp-szigetek térségét.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×