eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Josep Borrell spanyol külügyminiszter az EU-tagországok külügyminiszterei informális találkozóján Bécsben 2018. augusztus 31-én.
Nyitókép: MTI Fotó: KKM

Szijjártó Péter: világossá kell tenni, hogy Európába csak szabályosan jöhetnek be migránsok

Az Európai Unió Földközi-tengeri hadműveletéről tárgyaltak az uniós külügyminiszterek pénteken Bécsben.

A Európai Unió Földközi-tengeri műveletének mandátuma idén decemberben lejár - mondta Szijjártó Pétert az InfoRádiónak.

Ennek a műveletnek az a feladata, hogy az embercsempész hálózatok ellen fellépjen és a Líbiai partiőrség tagjait kiképezze.

Ez nem egy egy illegális migránsok után kutató, őket kimentő és Olaszországba szállító művelet kell hogy legyen, hanem olyan, ami eredeti céljánál fogva a migrációs vonalak intenzitásának csökkentését célozza. Abban egyetértés rajzolódik ki, hogy december után is fenn kell tartani, de szigorúan az eredeti célkitűzésnek megfelelően, tehát ez nem egy misszió, hanem

egy, az embercsempész hálózatok ellen fellépő misszió.

- közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

"Nagyon éles vita bontakozott ki ennek apropóján az illegális bevándorlásról, ugyanis összecsaptak a gondolatok olyan téren, hogy az illegális bevándorlás megállítható-e akár a szárazföldi, akár a tengeri útvonalon. Ezt a vitát vívjuk gyakorlatilag három és fél éve. Egész Európa érdekét az szolgálja, hogy az olasz belügyminiszter sikerrel járjon. Sajnos, hogy

számos európai tagország inkább támadja és nehezíti az olasz belügyminiszter munkáját, most is több tagállam azt az álláspontot foglalta el, hogy a migráció megállíthatatlan,

egy örökké velünk lévő, végeláthatatlan folyamat, ezért a bevándorlók kötelező elosztást kell továbbra is erőltetni. A mai alkalom is bebizonyította, hogy ez a vita hosszú távon velünk fog maradni" - magyarázta a tárgyalás részleteit Szijjártó Péter.

Az Európai Unió szétszakításával vádolta Orbán Viktor kormányfőt és Matteo Salvini olasz belügyminisztert a francia elnök. Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter kifejtette, hogy az EP-választások közeledtével természetes, hogy kiéleződnek az EU jövőjéről szóló viták, és ezek közül kiemelkedik a migrációval kapcsolatos álláspontok közötti ellentét.

"Macron elnök vezeti az országoknak azt a csoportját, amelyek az illegális bevándorlást jónak tekintik, akik kötelező letelepítési kvótát akarnak,

és egészen mélyen antidemokratikus módon az európai emberek akaratával ellentétesen azt akarják elérni, hogy az európai lakosság összetétele radikálisan megváltozzon. Ezt a migrációpárti tábort Macron elnök vezeti, természetes, hogy megpróbál összecsapni azokkal, akik migrációellenes álláspontot képviselnek, ide kell visszavezetni a francia elnök nyilatkozatát" - tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

Más álláspontot képvisel viszont Angela Merkel, aki azt mondta afrikai körútjának második napján, hogy nem fog megismétlődni az a válság, amivel Európa szembesült a migrációs hullám nyomán.

Szijjártó Péter szerint egyetért a német állásponttal, miszerint a migrációt

a kiváltó okoknál kell kezelni és szoros együttműködésre van szükség Afrikával annak érdekében, hogy minél kevesebben jöjjenek Európába, pláne illegálisan.

Ezt a célt csak akkor fogjuk tudni elérni, ha az európai politikusok világosan fognak beszélni, világosan fognak fogalmazni, és végre olyan álláspontot foglalnak el, ami nem meghívásként értelmeződnek majd az illegális bevándorlást fontolgatók fejében. Mindaddig, amíg nem tesszük világossá, hogy Európába csak egyféleképpen, szabályosan lehet bejönni, addig a migrációs válságra nem lesz megoldás.

A miniszter kiemelte: mindaddig, amíg a Földközi-tengerről, olasz, vagy spanyol, vagy francia

kikötőkbe visszük az illegális migránsokat, ahelyett hogy visszavinnék oda őket, ahonnan jöttek, addig ezt a kihívást nem fogjuk tudni magunk mögött hagyni.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×