eur:
393.92
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Bécs, 2018. augusztus 30.Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megérkezik az EU-tagországok külügyminisztereinek informális találkozójára a bécsi Hofburgban, a kétnapos tanácskozás első napján, 2018. augusztus 30-án. Az Európai Unió soros elnöki tisztségét július 1-jétől fél éven át Ausztria tölti be. (MTI/EPA/Florian Wieser)
Nyitókép: MTI/EPA/Florian Wieser

Szijjártó Péter: az EP-választások közeledtével kiéleződnek a harcok a migráció megítéléséről

A migráció volt az egyik legfontosabb kérdés, amiről Bécsben, az európai uniós tagországok külügyminisztereinek találkozójának első napján vitáztak – nyilatkozta az InfoRádiónak a külgazdasági és külügyminiszter.

A közel-keleti kérdések nagyban befolyásolják az Európai Unió biztonságát, hiszen ebben a térségben több millió menekült él jelenleg is – mondta el az InfoRádiónak Szijjártó Péter.

"Ez a térség részben forrása, részben tranzitútvonala annak a migrációs hullámnak, amely rendszerint el szokta érni Európát, ezért az erről folyó vitában a migráció, mint téma elég gyakran előkerül"

- tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a jövő évi európai parlamenti választások közeledtével kiéleződnek a harcok az európai országok között a migráció megítélésében.

Mint mondta, jól érezhető, hogy minden egyes európai politikai vita egyre élesebb hangnemben zajlik.

"A jövő évi EP-választások alapvetően rajzolhatják át a kontinens politikai térképét, ezért nyilvánvaló, hogy az európai nemzeti parlamenti választások napirendjét követve itt is a migráció lesz a legfontosabb kérdés. Az elmúlt négy parlamenti választáson

Európában, mind az osztrák, mind az olasz, mind a magyar, mind a szlovén választási kampányban a migráció volt a fő téma, és mindenhol a migrációellenes pártok szerezték a legtöbb szavazatot"

- tette hozzá.

A következő, szeptember 20-i uniós csúcson elsősorban az európai biztonságról tárgyalnak majd – mondta Szijjártó Péter.

"A migrációs hullámok abban az aspektusban biztosan elő fog kerülni, hogy három és fél éve nem hallunk másról, minthogy

a migrációs hullámokat sem fizikailag, sem jogilag nem lehet megállítani. Magyarország volt az első, aki bebizonyította, hogy a szárazföldi útvonalon igenes is megállítható"

- vélekedett Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: fontos, hogy Matteo Salvini olasz belügyminiszter kísérlete, miszerint a migrációt a tengeren is megállítsa, sikerrel járjon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×