eur:
392.93
usd:
366.51
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Washington, 2018. május 8.Donald Trump amerikai elnök nyilatkozatot tesz a washingtoni Fehér Házban 2018. május 8-án. Trump bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép az iráni atomprogramról 2015-ben aláírt többhatalmi szerződésből. A nyilatkozata után az elnök rendeletet írt alá Irán elleni szankciók visszaállításáról. (MTI/AP/Evan Vucci)
Nyitókép: Evan Vucci

Trump: az Egyesült Államok kilép az iráni atomszerződésből

Az amerikai elnök kedden Washingtonban bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép az iráni atomprogramról 2015-ben aláírt többhatalmi szerződésből. Donald Trump szörnyűnek és egyoldalúnak nevezte a megállapodást, amely szerinte nem hozott békét és nem is fog.

A Fehér Házból valamennyi nagy tévétársaság által élőben közvetített beszédében az amerikai elnök ostorozta Irán politikáját és azt fejtegette, hogy a 2015-ben aláírt megállapodást "rosszul tárgyalták", ezért ha Irán be is tartja a benne foglaltakat, politikája változatlanul veszélyes.

Trump utalt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök múlt hétfőn mondott beszédére, amelyben az izraeli politikus hírszerzési jelentésekre hivatkozva azzal vádolta meg Iránt, hogy hazudott és változatlanul atomfegyver kifejlesztésén munkálkodik. Bár azóta kiderült, hogy ezek a hírszerzési információk a 2015 előtti helyzetre vonatkoztak, beszédében Donald Trump így fogalmazott: ezek az információk megerősítik, hogy Irán atomfegyverek kifejlesztésére törekszik.

Az elnök hangsúlyozta: az Iránnal kötött nukleáris megállapodásnak védelmeznie kellett volna az Egyesült Államokat és szövetségeseit, ehelyett azonban szerinte az egyezmény lehetővé tette, hogy Irán továbbra is uránt dúsíthasson.

Ha életben maradna ez az egyezmény, akkor ez fegyverkezési versenyhez vezetne a Közel-Keleten - tette hozzá. "Nincs megfelelő mechanizmus" annak ellenőrzésére, hogy Irán nem csapja-e be a megállapodást aláírókat - hangoztatta Trump, hozzátéve, hogy a megállapodás egyébként sem kényszeríti Iránt arra, hogy felhagyjon destabilizáló tevékenységével és a terrorizmus támogatásával a térségben. Trump Szíriát és Jement említette példaként az állítólagos iráni destabilizáló tevékenységre. Az amerikai elnök diktatúrának minősítette az iráni rendszert.

Leszögezte: "világos", hogy a jelenlegi, "alapjaiban hibás" egyezmény mellett az Egyesült Államok nem tudja megakadályozni, hogy Irán atombombára tegyen szert, ezért - mint hangsúlyozta - az Egyesült Államok kivonul az egyezményből.

A kilépéssel egy időben Washington visszaállítja a korábbi szankciókat Irán ellen, mégpedig - ahogyan Trump fogalmazott: - "a lehető legmagasabb szinten". Az erőteljes szankciók azonnal életbe lépnek - közölte.

A beszéd után Donald Trump aláírta azt a memorandumot, amely a büntető intézkedésekről rendelkezik.

Az elnök leszögezte: valódi, tartós megoldást szeretne az iráni nukleáris fenyegetés megoldására, de konkrétumokat nem említett. Hozzátette: ilyen tartós megoldást szerinte Irán is akar majd. Szintén konkrétumok nélkül közölte: az Egyesült Államok más országok ellen is szankciókat foganatosíthat.

A jelenlévő újságíróknak távoztában az elnök elmondta: Mike Pompeo külügyminiszter jelenleg útban van Észak-Korea felé.

Trump békét ajánlott az iráni népnek

Békét és támogatást ajánlott az iráni népnek az amerikai elnök az iráni atomprogramról szóló szerződésből való kilépését és Teherán elleni szankciók visszaállítását bejelentő nyilatkozatában kedden.

Donald Trump szerint az iráni nép jobb kormányt érdemel a jelenleginél. Az iráni politikai rendszert elnyomóként jellemezte, amely négy évtizede uralkodik az irániakon.

Hangsúlyozta, hogy nyitott egy új megállapodás megkötésére, ha Irán készen áll majd erre. Amennyiben így lesz, az elhozhatja a békét - tette hozzá.

Az amerikai elnök szörnyűnek és egyoldalúnak nevezte a 2015-ös többhatalmi szerződést, amely szerinte nem hozott békét és nem is fog. Azt mondta, a nukleáris program korlátozásáról született iráni ígéret valójában nagy hazugság volt.

Macron: Párizs, Berlin és London kész a megállapodás kiszélesítésén dolgozni

Franciaország, Németország és Nagy-Britannia is sajnálatosnak tartja az Egyesült Államok döntését, hogy felmondta az iráni atomegyezményt, de kész együttműködni egy átfogóbb megállapodás kidolgozásában - közölte az Elysée-palota kedden.

Emmanuel Macron francia elnök a Twitteren bejelentette, hogy Párizs olyan, az iráni atomprogramról szóló szélesebb megállapodáson fog dolgozni, amely lefedi majd az iszlám köztársaság regionális tevékenységét, illetve ballisztikusrakéta-programját is.

"Kollektívan fogunk dolgozni egy szélesebb megállapodáskereten, amely lefedi a nukleáris tevékenységet, a 2025-öt követő időszakot, a ballisztikus tevékenységet, valamint a Közel-Kelet stabilitását, különös tekintettel Szíriára, Jemenre és Irakra" - írta az államfő.

Macron hangsúlyozta: veszélyben forog az atomfegyverek elterjedését akadályozó nemzetközi rendszer.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nyomás alatt a Boeing

Nyomás alatt a Boeing

A Boeing repülőgépgyártó ismét nyomás alá került, miután az S&P a héten másodszor is felülvizsgálta és "stabilról" "negatívra" módosította a kilátásokat, amit egy januári kabinpanel-robbanás és a legnépszerűbb repülőgépük gyártásának lassítása, valamint a fokozott termelés bizonytalanságok és vezetőségi változások váltottak ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×