INFORÁDIÓ 
2020. június 5. péntek
Fatime

afrika

népesség

éghajlatváltozás

Földközi-tenger, 2018. április 21.Afrikai migránsnak segítenek gumicsónakba szállni az illegális bevándorlók tengeri mentését végző SOS Mediterranee civil szervezet Aquarius nevű hajója legénységének tagjai a Földközi-tengeren 2018. április 21-én. Az Aquarius mintegy 250 csónakban utazó illegális bevándorlót vett a fedélzetére a líbiai partoktól mintegy 50 kilométerre. (MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Veszélyes jelenség fenyegeti Afrikát

Gyors ütemben növekszik Afrika lakossága, pár évtizeden belül akár kétmilliárd főlé is emelkedhet ez a szám. Ugyanakkor az éghajlatváltozás miatt sokan kénytelenek elhagyni lakóhelyüket, és Európa felé venni az irányt.

Az ENSZ becslése szerint Afrika népessége 2050-re 2,5 milliárd főre nő majd, így a legnépesebb kontinensé válhat. Marsai Viktor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Migrációkutató Intézet szakértője az InfoRádióban elmondta, hogy a földrészen nagyon sok gyerek születik és egyre kevesebb hal meg, viszont a szociális ellátórendszer még mindig gyerekcipőben jár Afrikában. Szerinte ezért

a legtöbb család abban bízik, hogy ha minél több gyerekük születik, akkor ők majd jobban el tudják látni a szüleiket.

"A kontinensen belüli migráció jelenleg is zajlik, ennek minimális hatása lesz az afrikai számokra. A lakosság három százaléka a hazájától távol képzeli el a boldogulását, ez 2,5 milliárd embernél csaknem 100 milliós tömeget jelenthet" - hívta fel a figyelmet Marsai Viktor.

A szakértő hozzátette:

ez a tendencia növelheti az illegális migrációt is.

Az éghajlatváltozás hatása

Mika János éghajlatkutató szerint az éghajlatváltozás is közrejátszhat abban, hogy tömegek indultak meg Afrikából Európa felé. Az Eszterházy Károly Főiskola tanára elmondta azt is: a kontinensen nagyon sokan élnek olyan helyeken, ahol egyre kevesebb a csapadék és ez a következő években még rosszabb lesz.

Nem a Szahara a legkritikusabb, hanem a mediterrán tengerparti területek, ahol

éppen hogy megterem az élelmiszer ennyi ember számára, ha kicsik romlik a helyzet, akkor ez már kritikussá válhat.

A hőmérséklet mindenhol emelkedik, ezért kevesebb víz marad a talajban, ami miatt kevesebb növény terem majd meg - jegyezte meg Mika János éghajlatkutató.

ENSZ forgatókönyve szerint 2100-ra akár 4,4 milliárd főre is nőhet Afrika lakossága.

Nyitókép: CHRISTOPHE PETIT TESSON

Kapcsolódó hang

Növekszik Afrika népessége
 


Az éghajlatváltozás miatt indultak tömegek Afrikából Európa felé - Mika János
 


Afrikán belül jelenleg is zajlik a migráció - Marsai Viktor
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018