INFORÁDIÓ 
2020. június 2. kedd
Anita, Kármen

pedofilbotrány

chile

egyház

Több száz áldozata van a chilei egyházi pedofilbotrányak

Infostart / MTI

Eddig 266 sértettet azonosítottak, közülük 178-an kiskorúként, 31-en felnőttként szenvedték el a szexuális visszaélést.

Összesen 158 egyházi alkalmazott esetében folytatott vagy folytat vizsgálatot a chilei ügyészség szexuális visszaélés vagy egyéb jogsértés gyanújával 2000 óta. Olyan esetekről van szó, amelyek a büntetőeljárás reformjának 2000-ben történt hatályba lépése óta történtek - mondta Luis Torres, az emberi jogokra, szexuális bűncselekményekre és a nemi alapú erőszakra szakosodott osztály vezetője.

Eddig 266 áldozatot azonosítottak, közülük 178-an kiskorúként, 31-en felnőttként szenvedték el a szexuális visszaélést, a többi esetben még nem pontosították ezeket az adatokat.

A nyomozások közül 34 jelenleg is folyamatban van, a többit már lezárták valamilyen formában. 23 esetben született elmarasztaló ítélet, egy esetben felmentették a vádlottat.

Ferenc pápa április közepén nyílt levélben szólította fel a chilei püspöki kar tagjait az országuk egyházát megrázó pedofilbotrányok tisztázására. Ennek céljából a Vatikánba hívatta őket, elismerve, hogy maga is súlyos hibát vétett a történtek korábbi értékelésében.

A katolikus egyházfő januári chilei látogatásán még azt mondta: semmi nem bizonyítja a pedofíliával gyanúsított Juan Barros helyi püspök bűnösségét. Barrost hazájában azzal vádolják, hogy szemet hunyt a 2011-ben Vatikánban bűnösnek talált Fernando Karadima befolyásos pap által kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések fölött. A latin-amerikai ország egyházát ért pedofíliavádak miatt a májusban tartott vatikáni válságtanácskozáson a 34 tagú chilei püspöki kar felajánlotta lemondását. Ferenc pápa eddig ötük lemondását fogadta el.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018