eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Több száz áldozata van a chilei egyházi pedofilbotrányak

Eddig 266 sértettet azonosítottak, közülük 178-an kiskorúként, 31-en felnőttként szenvedték el a szexuális visszaélést.

Összesen 158 egyházi alkalmazott esetében folytatott vagy folytat vizsgálatot a chilei ügyészség szexuális visszaélés vagy egyéb jogsértés gyanújával 2000 óta. Olyan esetekről van szó, amelyek a büntetőeljárás reformjának 2000-ben történt hatályba lépése óta történtek - mondta Luis Torres, az emberi jogokra, szexuális bűncselekményekre és a nemi alapú erőszakra szakosodott osztály vezetője.

Eddig 266 áldozatot azonosítottak, közülük 178-an kiskorúként, 31-en felnőttként szenvedték el a szexuális visszaélést, a többi esetben még nem pontosították ezeket az adatokat.

A nyomozások közül 34 jelenleg is folyamatban van, a többit már lezárták valamilyen formában. 23 esetben született elmarasztaló ítélet, egy esetben felmentették a vádlottat.

Ferenc pápa április közepén nyílt levélben szólította fel a chilei püspöki kar tagjait az országuk egyházát megrázó pedofilbotrányok tisztázására. Ennek céljából a Vatikánba hívatta őket, elismerve, hogy maga is súlyos hibát vétett a történtek korábbi értékelésében.

A katolikus egyházfő januári chilei látogatásán még azt mondta: semmi nem bizonyítja a pedofíliával gyanúsított Juan Barros helyi püspök bűnösségét. Barrost hazájában azzal vádolják, hogy szemet hunyt a 2011-ben Vatikánban bűnösnek talált Fernando Karadima befolyásos pap által kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések fölött. A latin-amerikai ország egyházát ért pedofíliavádak miatt a májusban tartott vatikáni válságtanácskozáson a 34 tagú chilei püspöki kar felajánlotta lemondását. Ferenc pápa eddig ötük lemondását fogadta el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×