eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A thaiföldi haditengerészet 2018. július 7-én közreadott felvétele katonákról az esővízzel elárasztott Tham Luang barlangban, az ott rekedt tizenkét diák és edzője kimentésére végzett művelet közben az észak-thaiföldi Csiangraj tartományban fekvő Maeszaiban. A mentőegységek július 2-án találtak rá a június 23-án eltűnt ifjúsági focicsapat tagjaira és edzőjükre a Bangkoktól ezer kilométerre, északra fekvő barlangrendszerben. A mentőmunkálatok során búvárok oxigénpalackokat helyeznek el a barlangban, a több kilométeres, tervezett mentési útvonal mentén. (MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet)
Nyitókép: MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet

A denevérek miatt kerülnek karanténba a barlangból kimentett gyerekek

Az állatok terjesztette fertőző betegségek miatt kell kivizsgálni és egy időre karanténban tartani a diákokat.

A thaiföldi barlangból kedd délig kilenc fiút mentettek ki. Mielőtt hazamehetnének, kórházba viszik őket, ahol az orvosoknak meg kell bizonyosodniuk arról, nem kaptak-e el fertőző betegségeket, amíg a föld alatt voltak. A barlangok ugyanis a baktériumok és vírusok "Petri-csészéi" - mondta el a LiveScience tudományos portálnak a baltimore-i Johns Hopkins egészségügyi központ kutatója.

"A legtöbb aggodalomra a barlangban élő denevérek adnak okot, amelyek sok fertőző betegséget, többek között veszettséget közvetítenek.

Nemcsak maguk az állatok veszélyesek, hanem az ürülékük is, ami barlangszerte megtalálható" - magyarázta Amesh Adalja.

Azt nem tudni, voltak-e denevérek ott, ahol a 12 fiú és edzőjük tartózkodott, bár a legtöbb barlangban élnek kisebb-nagyobb kolóniák. Ha azonban az orvosokban él a gyanú, hogy kapcsolatba kerültek a szárnyas emlősökkel, valószínűleg védőoltást kapnak, hogy a veszettség kialakulását megakadályozzák.

"Vannak gombák is, amelyek előszeretettel tenyésznek denevérürülékben. Spóráik belélegzése gombás tüdőgyulladást, hisztoplazmózist okozhat." Lehet, hogy a gombás fertőzés tünetei nem jelentkeznek a kórházban, csak a gyerekek későbbi élete során. "Vannak esetek, amikor hónapokig, évekig lappang a kór és nem betegíti meg az embert, hacsak immunrendszeri problémája nem adódik" - mondta a kutató.

Aggodalomra adhat okot a leptospirózis nevű bakteriális fertőzés is, ami tüdővérzést és agyhártyagyulladást is okozhat. A kutató szerint azonban kevésbé egzotikus gondok is adódhatnak: lehetnek gyomor-bélrendszeri problémák a barlangi higiéniás körülmények miatt, a bőrsérüléseik szintén elfertőződhetnek.

Az ifjúsági focicsapat tagjai edzőjükkel június 23-án tűntek el a Bangkoktól ezer kilométerre északra fekvő barlangrendszerben. Csodával határos módon élve találták meg őket, kimentésük vasárnap kezdődött meg.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×