eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Csiangraj, 2018. július 18.A június 23-án a thaiföldi Tham Luang-barlangban rekedt ifjúsági labdarúgócsapat tagjai sajtótájékoztatón vesznek részt Csiangrajban 2018. július 18-án, egy héttel a mentőakció befejezése után. A 11 és 16 év közötti gyerekekből, illetve 25 éves edzőjükből álló, 13 fős csoport minden tagját sikerült élve felszínre hozni a mentőalakulatoknak. (MTI/EPA/Pongmanat Tasiri)
Nyitókép: MTI/EPA/Pongmanat Tasiri

Thaiföldi mentőakció - Ketamint adtak a mentés előtt a barlangban rekedt fiúknak

A ketamin fontos szerepet játszott a thaiföldi barlangban rekedt gyerekek és edzőjük kimentésében 2018-ban - számolt be róla a mentés orvosi vezetője, Richard Harris ausztrál aneszteziológus és barlangi búvár.

Harris és thaiföldi kollégái a New England Journal of Medicine folyóiratban ismertették a mentés orvosi körülményeit.

Mint emlékeztettek rá, a 12 fiú és edzőjük kimentésével sietni kellett a barlang csökkenő oxigénszintje és a monszun okozta áradás veszélye miatt.

A fiúkat a hideg vízben nem rájuk illő búvárruhában kellett kijuttatni a barlangból. A mentésüknél pozitív nyomású, teljes arcos maszkot adtak rájuk 80 százalékos oxigénellátással és ketaminalapú fájdalomcsillapítót adtak be nekik - írták a csütörtöki publikációban.

A thai ifjúsági focicsapat 11 és 16 év közötti tagjai és 25 éves edzőjük tavaly nyáron a hirtelen jött áradás miatt rekedtek egy barlangban, 18 nappal később sikerült kimenteni a őket föld alól.

A legnagyobb veszélyt a mentés közben a kihűlés jelentette, ezért

úgy határoztak, hogy az elsősorban illegális partidrogként ismert, erős fájdalomcsillapító és általános érzéstelenítő hatású ketamint adják a gyerekeknek és edzőjüknek, mivel az csökkenti a reszketést.

Harris és barátja, Craig Challen tapasztalt barlangi búvár megosztva kapták meg idén Az év ausztrálja kitüntetést a mentésben való részvételükért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×