INFORÁDIÓ 
2020. október 31. szombat
Farkas

bruxinfo

európai néppárt

bevándorlás

Szófia, 2018. május 16.Orbán Viktor miniszterelnök (k) az Európai Néppárt, az EPP ülésére érkezik Szófiában 2018. május 16-án, az EU és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozója előtti napon. (MTI/EPA/Boriszlav Trosev)

Felerősödhetnek a törésvonalak az Európai Néppártban

A migrációs válság felszínre hozta az Európai Néppárton belüli ellentéteket. A Bruxinfo elemzője szerint akár a pártcsalád szakadása is bekövetkezhet, de csak a jövő májusi európai parlamenti választások után.

Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke múlt szombaton úgy fogalmazott: „az Európai Néppárt vezetői által a mi rovásunkra elkövetett hibák ellenére úgy döntöttünk, hogy kitartunk az európai pártcsalád mellett”. A miniszterelnök szerint a 2019-es EP-választás jó alkalmat teremthet arra, hogy a közép-európai országok „hasonszőrű pártjaiból” álló, vagy egy bevándorlásellenes összeurópai új formációt hozzanak létre. „Nem kétséges: nagyot hasítanánk a 2019-es európai választáson” – vélekedett. Mégis azt javasolta:

„álljunk ellen a kísértésnek, és tartsunk ki Helmut Kohl eszméi és pártcsaládja mellett”.

Fóris György, a Bruxinfó elemzője arra számít, hogy felerősödhetnek a törésvonalak az Európai Néppárton belül. Ennek bekövetkeztét inkább a voksolás után várja, hiszen az eredmények tükrében újrapozícionálhatják magukat azok a nemzeti pártdelegációk, amelyek a frakciócsoportot alkotják.

Az Európai Parlament néppárti frakcióvezetője az EU számos válsága és az Európa-szerte megerősödő populista pártok miatt küzdelemre számít az európai összetartásért a 2019 májusában esedékes EP-választásokon. Manfred Weber kedden Bécsben azt mondta, a migrációügyi kérdés Európa nyílt sebeként olyan politikai robbanóerővel bír, amely nagyobb az euróválságnál is, mert identitásról, tisztességről és a terhek elosztásáról szól.

Az Európai Parlamenttel összefüggő további híreket is hallhatnak az InfoRádió EP Percek című műsorában csütörtökön fél 6 után.

Nyitókép: Boriszlav Trosev

Kapcsolódó hang

A migránsválság felszínre hozta az Európai Néppárton belüli ellentéteket
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018