eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megérkeztek Valenciába az első menekültek az Aquariusról

Megérkezett vasárnap reggel a spanyolországi Valenciában az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezetek által fenntartott Aquarius mentőhajót segítő egyik olasz hajó.

A 630 migránst a Földközi-tengeren kimentő Aquarius nem köthetett ki sem Máltán, sem Olaszországban, végül Spanyolország adott engedélyt arra, hogy Valenciába szállítsa a migránsokat. A mintegy 1500 kilométeres és öt napig tartó út megtételében segített az olasz parti őrség két hajója, a 630 ember egy részét ők szállították. A kettő közül a Dattilo nevű elsőként vasárnap reggel 6 óra 20 perkor kötött ki Valenciában, 274 migránssal. Maga az Aquarius, és a másik olasz hajó, az Orione várhatóan vasárnap délelőtt 9 óra után, illetve dél körül érkezik meg a kikötőbe.

Valenciában a hatóságok sátrakat állítottak föl, és mentőautókat küldtek a kikötőhöz a migránsok fogadására. A helyi civilek szolidaritásuk jeleként kifeszítettek egy többnyelvű köszöntő transzparenst a kikötőben, és sokan felajánlották segítségüket. Az AFP hírügynökség szerint 2320 ember várta a hajókat a kikötőben, köztük mintegy ezer önkéntes és 470 tolmács. Az eseményre több mint 600 újságírót akkreditáltak.

Az érkezőket egészségügyi szempontból azonnal megvizsgálják, és ellátást kapnak. Miután Franciaország vállalta, hogy a 630 ember egy részét átveszi, Spanyolország szombaton közölte, hogy megvizsgálásuk után egy részüket átszállítják Franciaországba.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×