eur:
395.01
usd:
370.99
bux:
65372.62
2024. április 19. péntek Emma
Moszkva, 2018. június 9.A 2018-as labdarúgó-világbajnokság zászlója a moszkvai Kremlnél június 9-én. A június 14. és július 15. között tartandó vb mérkőzéseit 11 orosz város - Moszkva, Szentpétervár, Szocsi, Kazany, Szaranszk, Kalinyingrád, Volgográd, Rosztov-Don, Nyizsnyij Novgorod, Jekatyerinburg és Szamara - 12 stadionjában rendezik. (MTI/EPA/Makszim Sipenkov)
Nyitókép: Makszim Sipenkov

Inkább szeretik az oroszokat, mint nem

A közép-európaiak 41 százaléka viszonyul negatívan a foci-vb házigazdájához, ezen azonban egy sikeres rendezés változtathat.

A közép-európaiak nagyjából ugyanúgy vélekednek Oroszországról, mint az Egyesült Államokról - ez derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből, amit a két nagyhatalom megítéléséről végzett a térség 11 országában a Magyar Idők megbízásából.

Országos bontásban már árnyaltabb a kép

Lengyelországban például kimagaslóan jó az Egyesült Államok megítélése, a megkérdezettek 70 százaléka nyilatkozott pozitívan, míg az átlagnál jóval kedvezőtlenebb megítélésű Oroszországé, amelyről lengyeleknek az egynegyede nyilatkozott negatívan - mondta az InfoRádniónak Nagy Dániel kutatási igazgató. A szerbek az átlagnál jóval kedvezőbben ítélik meg Oroszországot és kevésbé vannak jó véleménnyel az Egyesült Államokról.

A magyarok véleménye áll a legközelebb a kelet-európai átlaghoz, annak ellenére, hogy mi valamivel kedvezőbben ítéljük meg az Egyesült Államokat, mint Oroszországot.

A közvélemény-kutatás kitér a nagyhatalmakkal ápolt politikai és gazdasági kapcsolatok szükségességére is. Ebben is megoszlanak a vélemények. Oroszországgal elsősorban a szerbek és a bolgárok, míg az Egyesült Államokkal leginkább a románok és a lengyelek fűznék szorosabbra hazájuk politikai kapcsolatait.

Oroszországgal leginkább a balkáni országok - a szerbek, a románok és a bolgárok - bővítenék a gazdasági kapcsolatokat. Az Egyesült Államokkal a lengyelek mellett a románok és a szlovének tartják elmélyítendőnek a gazdasági együttműködést.

Nagy kihívás a foci-vb

Kérdés, hogyan tudja menedzselni a ma kezdődő labdarúgó-világbajnokságot Oroszország. A terrorveszély miatt komolyabb biztonsági intézkedésekre van szükség, feszültebbé vált a viszony Ukrajnával és a futballhuliganizmussal is számolni kell. Ha a biztonsági intézkedések hatékonyak lesznek, egy sikeres vb-rendezés mindenképpen javíthat az ország megítélésén.

Foci-vb az Infostarton

A világbajnokság eseményeiről folyamatosan tudósítunk, külön rovatunkban és állandó címlapi dobozunkban megtalálja a vb menetrendjét, a csapatokat, a helyszíneket, és újraélheti az eddigi húsz torna legérdekesebb történéseit.

A világbajnokságok történetének 50 legjobb játékosáról szóló sorozatunkban pedig ma derült ki, hogy szerintünk ki volt a vb-történet legjobbja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Mi lesz most a forinttal, a részvényekkel és a befektetéseinkkel? Megkérdeztük a profikat

Mi lesz most a forinttal, a részvényekkel és a befektetéseinkkel? Megkérdeztük a profikat

Erős negyedéven vannak túl a globális részvénypiacok, sokak szerint már régóta érik egy kisebb-nagyobb korrekció. Mégis, az egyre intenzívebben lángoló geopolitikai feszültségek és a makrogazdasági környezet kihívásai ellenére a Portfolio által megkérdezett szakértők szerint nincsenek kizárva az újabb csúcsdöntések. Nem fognak idén unatkozni a kötvénybefektetők sem, a forint pedig könnyen áttörheti a 400-as szintet az euróval szemben. A kötvényalapokat vásárlóknak így érdemes körültekintőnek lenniük, a devizás alapok kereslete pedig felélénkülhet. Megkérdeztük három alapkezelő szakértőit, hogyan értékelik a mostani piaci történéseket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×