eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Földközi-tenger, 2018. április 21.Afrikai migránsnak segítenek gumicsónakba szállni az illegális bevándorlók tengeri mentését végző SOS Mediterranee civil szervezet Aquarius nevű hajója legénységének tagjai a Földközi-tengeren 2018. április 21-én. Az Aquarius mintegy 250 csónakban utazó illegális bevándorlót vett a fedélzetére a líbiai partoktól mintegy 50 kilométerre. (MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)
Nyitókép: CHRISTOPHE PETIT TESSON

Elviszik a migránsokat az Aquariusról

Olasz hajók segítségével viszik Spanyolországba a 629 embert, köztük sok, kísérő nélkül utazó gyermeket.

A mentőhajót üzemeltető egyik civil szervezet, az Orvosok Határok Nélkül közölte, hogy Róma két hajót küld a térségbe. Ezek átveszik a Földközi-tengerből kimentett migránsok egy részét, majd az Aquariussal együtt elindulnak a spanyolországi Valenciába.

A kimerült embereknek így további négy napot kell kibírniuk a tengeren.

Madrid hétfőn felajánlotta: fogadja az Aquariust, miután Málta és Olaszország is megtagadta, hogy a hajó utasai partra szálljanak a területükön.

Nemzetközi vihart kavart az Aquarius ügye

Humanitárius vészhelyzet előtt álltunk - jelentette ki Carmen Calvo spanyol miniszterelnök-helyettes, aki reagálásra szólította fel az Európai Uniót, véleménye szerint a közösségi intézményeknek a kibocsátó országokban kell segítséget nyújtaniuk.

A probléma nemcsak Olaszországé vagy Görögországé, hanem az egész Európai Unióé

- mondta korábban újságíróknak Josep Borrell külügyminiszter, aki szimbolikus gesztusnak nevezte az Aquarius hajó fogadását, amely szavai szerint Pedro Sánchez kormányfő személyes és közvetlen döntése volt. Mint mondta, a nemzetközi jog alapján Spanyolországnak ilyen esetben kötelessége segítséget nyújtani. Hangsúlyozta, hogy rendkívüli helyzetről van szó, és nem tart attól, hogy a lépés ösztönzőleg hatna az illegális bevándorlásra.

A hajót Valencia kikötőjébe várják, amely mintegy 1500 kilométerre van jelenlegi tartózkodási helyétől.

Valencia mellett mintegy 200 spanyol település ajánlott együttműködést az Aquariuson tartózkodók befogadásához.

Róma és Párizs kiosztotta egymást

Emmanuel Macron francia államfő elítélte az olasz kormány "felelőtlenségét és cinizmusát", amiért nem fogadta a migránsokat szállító Aquariust . A francia elnök emlékeztetett a tengeri jogra, amely előírja, hogy vészhelyzetben a legközelebbi kikötőnek kell a befogadás felelősségét viselnie. Macron üdvözölte Spanyolország bátorságát, amiért végül felajánlotta, hogy fogadja az Aquariust.

A francia elnök elfogadhatatlannak nevezte az olasz kormány viselkedését, és azt, ahogy szerinte politikai célokra használta fel a helyzetet.

Az olasz miniszterelnöki hivatal viszont a franciaországi kijelentéseket tartja megdöbbentőnek. A közlemény szerint "Itália nem fogadhat el álszent leckéztetést olyan országoktól, amelyek a migrációval szemben mindig más irányba fordították tekintetüket".

Az olasz kormány soha nem hagyta magára az Aquariuson tartózkodókat, akiket az első pillanattól kezdve az olasz parti őrség hajói kísértek és segítettek. Olaszország felajánlotta, hogy a várandós nők, gyerekek és orvosi ellátásra szorulók leszállhassanak, a hajóról, de az Aquarius ezt elutasította, ami arra utal, hogy a hajón "nem volt vészhelyzet - érvelt az olasz fél.

A közlemény megjegyezte, hogyt Málta nemet mondott az együttműködésre, Spanyolországból érkezett precedens nélküli szolidaritási gesztus.

Macron egyébként pénteken munkaebéden fogadja Giuseppe Conte új olasz kormányfőt, hogy előkészítsék az európai uniós állam- és kormányfők június 28-29-i találkozóját a migrációs helyzetről.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter német kollegájával, Horst Seehoferrel egyeztetett telefonon az európai migrációról. Róma és Berlin közös javaslatot készül bemutatni az EU állam- és kormányfőinek június végi találkozóján Európa külső határai védelmének biztosítására.

Orbán Viktor: Visszatért az eddig hiányzó akarat

Orbán Viktort a Peter Pellegrini szlovák kormányfővel közös budapesti sajtótájékoztatón kérdezték arról, hogy az új olasz miniszterelnök nem engedi kikötni a migránsokat szállító hajókat. "Végre" - kommentálta a hírt a magyar kormányfő.

Orbán Viktor szerint visszatért az eddig hiányzó akarat Olaszországban a tengeri határok megvédéséhez,

ami változást hozhat az európai migrációs politikában. Egyúttal mindenben támogatásáról biztosította az új római kormányt.

Pellegrini úgy vélte: nemet kell mondani arra, hogy európai pénzből drága mentőrendszert építsenek ki, hogy mindenki, aki vízre száll, számíthat rá, hogy kimentik és automatikusan az EU területére szállítják. Meg kell határozni, mi lesz azokkal, akik illegálisan, a tengeren át akarnak Európába jutni - közölte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×