eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Szlovéniában vezet az ellenzéki jobboldali párt a hivatalos eredmények szerint

Vezet Janez Jansa volt miniszterelnök pártja, az ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) a vasárnapi szlovéniai előre hozott parlamenti választásokon a leadott szavazatok 25 százalékos feldolgozottságánál - közölte a szlovén választási bizottság.

A részleges eredmények tükrében az SDS 26,34 százalékkal az első helyen áll. Marjan Sarecnek, Kamnik város polgármesterének nemrég alapított balközép pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) 12,20 százalékkal a második, a Szociáldemokrata Párt (SD) 9,89 százalékkal a harmadik helyen végzett.

Az említett pártokon kívül a 4 százalékos parlamenti küszöb felett teljesített Miro Cerar ügyvivő kormányfő pártja, a Modern Közép Pártja (SMC) 8,87 százalékkal, a Baloldal (Levica) 8,34 százalékkal, az Új Szlovénia (NSi) 7,40 százalékkal, a nyugdíjaspárt (DeSUS) 5,03 százalékkal, Alenka Bratusek volt miniszterelnök pártja (Stranka AB) 4,57 százalékkal és a Szlovén Nemzeti Párt (SNS) 4,55 százalékkal.

A szavazók a kétkamarás szlovén parlament 90 fős alsóházának leendő képviselőiről döntenek, egyéni jelöltre és pártlistára voksolva. A választáson 1631 jelölt és 25 pártlista szerepel.

A felmérések alapján a választók nem voltak elégedettek a Miro Cerar ügyvezető kormányfő vezette balközép kormánykoalícióval.

Annak ellenére, hogy Cerárnak, a Dejan Zidan vezette Szociáldemokrata Pártnak (SD), valamint a Karl Erjavec vezette nyugdíjas pártnak (DeSUS) sikerült csökkentenie a munkanélküliséget és stabilizálni az állami pénzügyeket, a választók felróják nekik, hogy nem nőttek a fizetések és a nyugdíjak, valamint elmaradtak a reformok.

Az MTI korábban azt írta: az előrejelzések szerint jobboldali győzelem várható, de

a szakértők úgy vélik: a baloldal sokkal nagyobb koalíciós potenciállal rendelkezik.

Önállóan egyik párt sem tud majd kormányt alakítani.

A közvélemény-kutatások szerint a Janez Jansa volt miniszterelnök vezette ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) áll győzelemre 26 százalékos támogatottsággal, a második hely a jelenlegi kormánykoalíció baloldali tagjáé, a Szociáldemokrata Párté (SD) lesz 12 százalékkal. A harmadik helyen Marjan Sarecnek, Kamnik város polgármesterének nemrég alapított baloldali pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) áll 11 százalékkal. A pártok parlamentbe jutásának küszöbe 4 százalék.

Elemzők szerint Jansának legalább két koalíciós partnerre lenne szüksége, hogy kormányt tudjon alakítani.

Ehhez azonban szüksége lesz a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi) nagyobb sikerére - jelenleg 7 százalékon áll -, valamint a Szlovén Néppárt (SLS) bejutására a parlamentben, amely a felmérések szerint nem éri el a 4 százalékos küszöböt.

Politológusok arra figyelmeztetnek, hogy megismétlődhet a 2011-es forgatókönyv, amikor Zoran Jankovic, Ljubljana polgármestere és a Pozitív Szlovénia (PS) párt elnöke nem tudott kormányt alakítani annak ellenére, hogy a legtöbb szavazatot kapta a választásokon. Másodszori próbálkozásra Jansa alakított kormányt, amely mindössze másfél évig működött, ugyanis a parlament megszavazta az ellene indított bizalmatlansági indítványt.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×