eur:
393.34
usd:
367.88
bux:
65890.51
2024. április 24. szerda György
Róma, 2018. június 1.Giuseppe Conte új olasz miniszterelnök (j) kezet fog Sergio Mattarella államfővel, miután letette a hivatali esküt a római elnöki rezidencián, a Quirinale-palotában 2018. június 1-jén. (MTI/AP/Gregorio Borgia)
Nyitókép: Gregorio Borgia

Letette a hivatali esküt az olasz miniszterelnök

Letette pénteken Sergio Mattarella államfő előtt a hivatali esküt Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, és az euroszkeptikus M5S és a jobboldali Liga közös kormányának tagjai.

Ez lesz Olaszország 65. kormánya a második világháború óta. Ez az első alkalom, hogy az Európai Unióban két olyan populista erő kerül kormányra, amely nyíltan bírálja az Európai Unió politikáját - emelték ki a hírügynökségek, utalva arra: két újnak számító olasz pártról van szó, amelyek a "változás kormányát" ígérték az olaszoknak a pénzügyi politikától a migrációig.

Az új kormányban Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője a gazdasági fejlesztési, jóléti és munkaügyi tárcát is kézbe veszi, Matteo Salvini, a Liga vezetője a belügyminisztériumot kapja meg, és mindketten egyben miniszterelnök-helyettesek is lesznek, a két párt szinte ugyanannyi tárcát kapott az új kabinetben. A két miniszterelnök-helyettes a kormányfő után tette le a hivatali esküt a Quirinale-palotában, a köztársasági elnök székhelyén, őket követte a kormány többi tagja.

Luigi Di Maio eddig három különálló tárcát vett át; ez azt mutatja, hogy az M5S kiemelt figyelmet kíván szentelni a munkahelyteremtésnek és a szegénység felszámolásának a közmunkához kötött alapjövedelem tervezett bevezetésével. Matteo Salvini belügyminiszterként az illegális bevándorlók Olaszországból való eltávolítását ígérte. Salvini első nyilatkozata szerint közbiztonságot teremt Olaszországban, tenni fog a szervezett bűnözés megfékezése érdekében, és nem engedi a "nem hagyományos, nem apából és anyából álló családteremtést".

A pénzügyminiszter a 69 éves Giuseppe Tria, a Tor Vergata római egyetem gazdaságpolitika-professzora, akit a Liga jelölt. A külügyminiszter az EU-szakértő Enzo Moavero Milanesi, aki 2011-től 2013-ig - a Monti- és a Letta-kormány idején - az európai uniós ügyekért felelős miniszter volt. Az új olasz kormány EU-ügyi minisztere Paolo Savona, akit az államfő korábban túlzottan Európa-ellenesnek tartott és megvétózta pénzügyminiszteri kinevezését; Savona 2005-ben ennek a minisztériumnak a vezérigazgatója volt. A miniszterelnöki hivatal élére Giancarlo Giorgetti, a Liga politikusa, az olasz titkosszolgálatok élére Vito Crimi, az M5S tagja került. Külön tárca nélküli miniszter foglalkozik majd Dél-Olaszország felzárkóztatásával, valamint a fogyatékkal élők segítésével.

Az M5S az említettek mellett az igazságügyi, a védelmi, a kulturális, a környezetvédelmi, az infrastrukturális tárcát kapta meg, valamint a Dél-Olaszország fejlesztését célzó minisztériumot. A Liga pedig a gazdasági, közigazgatási, regionális ügyekkel foglalkozó, földművelésügyi, oktatási és családpolitikai minisztériumot.

Kormányét bemutatva csütörtök este Giuseppe Conte kijelentette: az M5S-Liga kormány megvalósítja a két párt közti kormányszerződést, és jobbá teszi az olaszok életét.

"Esküszöm, hogy hűséges leszek a köztársasághoz, hűen tisztelem annak alkotmányát és a törvényeket, és tisztségemet a nemzet kizárólagos érdekében látom el" - mondta el minden egyes kormánytag Mattarella elnök előtt.

Az ünnepélyes eskütétel után az új kormány a kabinet székhelyére megy, ahol átveszi a kormányzást Paolo Gentiloni távozó miniszterelnöktől.

Gentiloni jelképesen egy csengőt ad át Contének, amellyel a kormányfő a kormányülések kezdetét jelzi.

Az 53 éves volt jogászprofesszorról és kormányáról a jövő héten tart bizalmi szavazást az olasz parlament, amelynek mindkét házában kényelmes többsége van mind a Ligának, mind az 5 Csillag Mozgalomnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×