eur:
395.13
usd:
371.12
bux:
65254.29
2024. április 19. péntek Emma

Strasbourgban tüntettek Donald Trump intézkedései ellen

Mintegy másfélezer ember tüntetett a palesztinok mellett a kelet-franciaországi Strasbourg központjában.

"Éljen Palesztina" - skandálták a tüntetés résztvevői, akik palesztin, török és francia zászlókat lobogtattak. Több tüntető táblákat emelt a magasba, melyekre egyebek mellett "Sosem adjuk fel Jeruzsálemet" és "Állítsák meg a mészárlást" feliratok írták.

A megmozdulást szervező "Strasbourg Palesztina 2018" nevű csoport egyik tagja, Leila Sihabi közölte: Donald Trump amerikai elnök arra vonatkozó döntése ellen tiltakoznak, hogy az Egyesült Államok áthelyezte izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe.

A szervezők szerint legalább 2500 ember vett részt a tüntetésen.

Donald Trump amerikai elnök december 6-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és odaköltözteti eddig Tel-Avivban működő nagykövetségét. A jeruzsálemi amerikai követséget hétfőn avatták fel ünnepélyesen, a Gáza övezet és Izrael határán ez ellen hevesen tiltakozó palesztinok közül az izraeli rendőrség pedig 62 embert lőtt le és a jelentések szerint legalább 2700-at megsebesített.

A strasbourgi tüntetés egyik résztvevője Recep Tayyip Erdogan török államfő korábbi követelését megismételve azt sürgette, hogy az erőszak felelőseit állítsák nemzetközi igazságszolgáltatás elé.

Ankara rendkívül erőteljesen bírálta mindazt, ami a Gázai övezet mentén történt. A török elnök pénteken náci módszerekhez hasonlította a zsidó állam fellépését a gázai tüntetőkkel szemben, s kijelentette: amit Izrael művel, az banditizmus, barbárság és állami terror. Izraelnek a nemzetközi igazságszolgáltatás előtt kell felelnie ezért - fogalmazott Erdogan.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×