eur:
393.76
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A Sussex hercege és hercegnője címet viselheti Harry és Meghan Markle

Szombati esküvője után a Sussex hercege és hercegnője címet viselheti Harry herceg és amerikai menyasszonya, Meghan Markle.

A címeket Harry nagymamája, II. Erzsébet királynő adományozta. A hírt a Buckingham-palota, az uralkodó londoni rezidenciája és hivatala jelentette be szombaton, a menyegző előtt néhány órával.

A Sussex hercege és hercegnője cím nem okozott meglepetést, mivel a szakértői konszenzus és a fogadóipar mindig is ezt tartotta a még nem foglalt hercegi titulusok nem túl széles választékán belül a legvalószínűbbnek.

Az angol-brit monarchia évszázados hagyománya, hogy a mindenkori uralkodó a királyi család magas rangú férfitagjait hercegi címekkel ruházza fel esküvőjük napján.

Sussex legutóbbi hercege a 18. századi uralkodó, III. György király kilencedik gyereke és hatodik fia, Augustus Frederick volt. Ő azonban apja jóváhagyása - sőt tudta - nélkül házasodott össze választottjával, Augusta Murray-vel. Az 1772-ben született királyi házassági törvény akkor még azt írta elő, hogy a mindenkori uralkodó összes egyenes ági leszármazottja csak a koronás fő engedélyével házasodhat, így Augustus Frederick és Augusta Murray frigyét az anglikán egyház bírói testülete 1794-ben érvénytelenítette.

Augusta Murray így soha nem kapta meg a Sussex hercegnője címet, és ez azt is jelenti, hogy Meghan Markle az angol-brit monarchia évezredes történetében elsőként viselheti ezt a hercegnői titulust.

Harry menyasszonya szombat délutántól - immár a herceg hitveseként - egyben jogosult lesz az Ő királyi fensége (Her Royal Highness) címre is, tekintettel arra, hogy férjének is a királyi fenség megszólítás jár.

Harry bátyja, Vilmos herceg és felesége, Katalin a Cambridge hercege és hercegnője címet kapta II. Erzsébet királynőtől 2011 áprilisában tartott esküvőjük után.

Harrynek a Sussex hercege rang mellett a Dumbarton grófja és a Kilkeel bárója címet is adományozta a királynő. Ez jelképezi a Korona fennhatóságát Skócia és Észak-Írország felett, Dumbarton ugyanis egy skóciai, Kilkeel pedig egy észak-írországi város.

Vilmos hét évvel ezelőtti esküvője után - ugyanezen hagyomány alapján - a Cambridge hercege mellett a Strathearn grófja és a Carrickfergus bárója címben is részesült.

Az Egyesült Királyság walesi tartományára ez a hagyomány nem terjed ki, hiszen a walesi herceg címét Harry és Vilmos édesapja, Károly trónörökös viseli a 14. század óta érvényes udvari protokoll alapján. Cambridge-i, illetve sussexi hercegi titulusuk felvétele előtt Vilmos és Harry is Wales hercege volt.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×