eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megszólalt az Európai Bizottság a folyamatos migrációs nyomásról

Az Európai Bizottság szerdán jelentést tett közzé az európai migrációs stratégia ütemterve alapján elért előrehaladásról, eszerint a közös uniós erőfeszítések eredményesek, de a folyamatos migrációs nyomás miatt a helyzet továbbra is instabil, és további erőfeszítésekre van szükség annak érdekében, hogy többen térjenek haza azon bevándorlók közül, akik nem jogosultak az EU-ban maradni.

A kiutasítási végzéseknek csupán 36,6 százalékát hajtották végre a tagállamok - derül ki a jelentésből, amely egyebek között azonosítja, hogy mely területeken szükséges megerősíteni a jelenlegi uniós szabályozást az esetleges, szezonálisan jelentkező migrációs hullámhegyek idején vagy a migrációs nyomás egyik útvonalról a másikra történő áthelyeződése esetén.

Frans Timmermans, az uniós bizottság első alelnöke kiemelte: a jelentés megerősíti, hogy a migrációt csak átfogó módon lehet kezelni, egymás hatását kölcsönösen megerősítő intézkedések révén, amelyek a felelősségen és a szolidaritáson alapulnak. A közös európai menekültügyi rendszer reformja e megközelítés központi elemét képezi, és a hosszú távú uniós költségvetéssel együtt képessé teszi majd az Európai Uniót az esetleges jövőbeli migrációs válságok kezelésére. A reform nem késlekedhet - tette hozzá az alelnök.

A jelentés szerint az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség 2018-ban 111 visszatérési művelet megszervezésében működött közre, a tagállamoknak azonban jobban ki kellene aknázniuk azt, hogy az ügynökség szélesebb körű felhatalmazást kapott a migránsok visszaküldésére. A következő hosszú távú költségvetésre irányuló bizottsági javaslat jelentősen megerősíti a külső határok igazgatására előirányzott finanszírozást, így további forrást biztosít az Európai Határ- és Parti Őrség megerősítéséhez, amely a tervek szerint 10 ezer fős készenléti alakulattal rendelkezik majd.

A jelentésből kiderül az is, hogy a Földközi-tenger középső medencéjén kialakult migrációs útvonalon 2018 első hónapjaiban tovább folytatódott a 2017-es csökkenő tendencia: az érkezők száma mindegy 77 százalékkal volt alacsonyabb az előző évinél. A Törökországból Görögországba érkezők száma viszont 2018 márciusa óta jelentősen emelkedett. A görög szigetekre érkezők száma az év eleje óta meghaladta 9300-at, a szárazföldi határon a 6100-at. Noha a nyugat-balkáni útvonalon összességében stabilizálódott a helyzet, az elmúlt hónapok jelentései szerint fokozódott az Albánián, Montenegrón és Bosznia-Hercegovinán keresztül haladó migrációs mozgás. A Földközi-tenger nyugati medencéjében kialakult útvonalon érkezők száma továbbra is emelkedő tendenciát mutat: 2018 januárja óta mindegy 6600-an érkeztek Spanyolországba, 22 százalékkal többen, mint 2017 első hónapjaiban.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×