eur:
392.43
usd:
367.23
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Panmindzson, 2018. április 27.Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (b) és Mun Dzse In dél-koreai elnök kezet fog a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezetben, a demarkációs vonal déli oldalán levő Béke Házában tartandó megbeszélésük előtt 2018. április 27-én. Kim Dzsong Un személyében 65 éve először lép észak-koreai vezető dél-koreai területre. (MTI/EPA/Korea-közi csúcs sajtószolgálata/pool)
Nyitókép: -------------------

Csoma Mózes: Észak-Korea taktikázik

Phenjan ismét az észak-koreai-amerikai csúcstalálkozó lemondásával fenyegetőzött, mert az Egyesült Államok Dél-Koreával közös hadgyakorlatot tart a térségben és azt követeli Észak-Koreától, hogy az teljesen mondjon le nukleáris fegyvereiről.

„Taktikázásról van szó észak-koreai részről, és nem feltétlenül tekinthető szerencsésnek ennek a bizonyos légi hadgyakorlatnak a megrendezése” – mondta Csoma Mózes Korea-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió ReggelInfó című műsorában. A szakértő szerint Amerika részéről ez nem taktikai húzás, hiszen a Trump-adminisztráció érdekelt a koreai csúcstalálkozó sikeres létrejöttében.

Csoma Mózes figyelmeztetett: különbséget kell tenni aközött, hogy Észak-Korea hivatalosan vagy Kim Dzsong Un közvetlenül bejelent valamit. Jelen esetben az ország központi hírügynöksége, a KCNA említette meg egy kommentárban annak lehetőségét, hogy a hadgyakorlat miatt Észak-Korea felfüggesztheti a két ország közötti tárgyalást.

A Koreai-félszigeten két, párhuzamos konfliktusról beszélhetünk: az egyik a polgárháborús indíttatású szembenállás, a másik az Észak-Korea és Amerika között húzódó, a koreai háborúra visszavezethető ellentét. A szakértő szerint előbbi könnyebben, utóbbi nehezebben kezelhető. „Ez a második számú konfliktus kerül most picit ismételten előtérbe” – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×