eur:
395.8
usd:
366.89
bux:
65576.79
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kórházba került több mint félszáz ukrán iskolás egy ismeretlen eredetű rosszullét miatt

Több mint félszáz ukrán iskolás gyermeket és két tanárt kellett kórházba szállítani kedden a Kijevtől délkeletre fekvő Cserkaszi megyeszékhely egyik általános iskolájából, miután tizenheten eddig ismeretlen okból eszméletüket vesztették az iskola udvarán tartott reggeli sorakozó közben.

Az első eseteket követően sorra egyre többen lettek rosszul, hányingerre, szédülésre és fejfájásra panaszkodva.

Cserkaszi 8-as számú iskolájából az ukrán egészségügyi minisztérium sajtószolgálata szerint eddig 53 gyermeket és két tanárt szállítottak kórházba mérgezéses tünetekkel, közülük 11 gyermek került az intenzív osztályra, akik jelenleg közepesen súlyos állapotban vannak. A váratlan rosszullétek bekövetkeztekor összesen 424 gyerek volt az iskolaudvaron.

A tanítást az iskolában beszüntették, értesítették a szülőket, hogy mielőbb vigyék el onnan a gyerekeket.

Az állami katasztrófavédelmi szolgálat vegyi, radiológiai és biológiai laboratóriumának munkatársai hozzáláttak az iskola területének tüzetes átvizsgálásához. A levegő összetételén végzett gyorsteszt nem mutatott ki olyan káros anyagot, amely indokolná a tömeges mérgezést. Jelenleg a vezetékes és a palackozott ivóvízből vett mintákat vizsgálják, az eredményt kedd délutánra ígérik.

Az ukrán egészségügyi miniszter a 112.ua hírportál beszámolója szerint már Cserkasziba repült, Volodimir Hrojszman miniszterelnök is bejelentette, hogy odautazik személyesen tájékozódni a helyzetről. Közben Petro Porosenko elnöknek beszámolt az eddig megtett intézkedésekről az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), illetve a katasztrófavédelem vezetője, valamint Cserkaszi megye kormányzója. Az államfő utasította a tisztségviselőket, hogy tegyenek meg mindent a mérgezés okának felderítésére, továbbá arra, hogy a gyerekek késlekedés nélkül megkapják a szükséges orvosi ellátást - tájékoztatott Facebook-oldalán Szvjatoszav Ceholko, az elnök sajtótitkára.

A hatóságok ismeretlen tettes ellen büntetőeljárást indítottak a fertőző betegségek és tömeges mérgezések megelőzésére vonatkozó egészségügyi szabályok és normák megsértésének gyanújával.

Kosztyantin Procenko, a katasztrófavédelmi szolgálat megyei részlegvezetőjének tanácsadója egy Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy a mérgezés okozója az iskola közelében egy szennyvízcsatornából kipárolgó valamilyen gáznemű vegyi anyag is lehet, de hangsúlyozta, hogy ez egyelőre csak feltételezés. Ennek alapja - mint írta -, hogy vasárnap nagy mennyiségű eső esett a városban, ami után az iskola környékén lakók már másnap jelezték, hogy kellemetlen vegyszagot éreznek. Ez alapján nem kizárt, hogy a csapadékkal valamilyen vegyi anyag került a csatornába - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×