eur:
394.07
usd:
365.69
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

A Nobel-díj körüli botrány újabb hullámai: beismerés a Svéd Akadémiától

A Svéd Akadémia elismerte, hogy néhány korábbi irodalmi Nobel-díjas neve idő előtt kiszivárgott.

A Svéd Akadémia pénteken elismerte, hogy néhány korábbi irodalmi Nobel-díjas neve idő előtt kiszivárgott. A szervezet ígéretet tett arra, hogy átírja régi működési szabályait a hasonló esetek elkerülése érdekében.

A Svéd Akadémia közleménye a testülettel kapcsolatba hozott szexuális zaklatási ügyre is kitért: mint hangsúlyozták, az intézményben nem volt köztudott, hogy az egyik tag, Katarina Frostenson férje hosszú időn át szexuálisan zaklatott, molesztált nőket.

Jean-Claude Arnault fotóst 18 nő vádolta meg szexuális zaklatással és visszaéléssel. Az ügyben lefolytatott belső vizsgálat közben derült ki, hogy néhány korábbi irodalmi Nobel-díjas neve még a bejelentés előtt kiszivárgott.

Az akadémia megbízásából egy jogi iroda végezte a vizsgálatot. Ennek eredményére hivatkozva írta a testület, hogy az irodalmi díjat övező titoktartási szabályok sérültek. Azt azonban nem részletezték, hogy ki volt a kiszivárogtató.

Az is beigazolódott, hogy Arnault "megengedhetetlenül viselkedett", szexuálisan zaklatott nőket, ám ez - mint hangsúlyozták - nem volt köztudott az akadémia tagjainak körében.

A belső vizsgálat eredményét az akadémia átadta a hatóságoknak.

Arnault ügyvédje a pénteki közleményre még nem reagált, de korábban elmondta: ügyfele tagadja, hogy szexuális zaklatást követett volna el, és azt is, hogy kiszivárogtatta volna a nyertesek neveit.

Az akadémia azt is közölte, hogy felülvizsgálja összeférhetetlenségi szabályait is, arra törekszik, hogy a testületen belül és a külvilággal is javuljon a kommunikáció.

A közleményben elismerték, hogy a botránnyal kapcsolatos hírverés súlyos károkat okozott az irodalmi Nobel-díj presztízsében, ám hozzáfűzték, hogy a bizottság, amely az idei Nobel-díjast kiválasztotta, a megszokott módon dolgozott.

A botrány miatt lemondott Sara Danius, az akadémia elnöke, valamint és Katarina Frostenson is. Két hete pedig az akadémia három tagja, Peter Englund, Klas Ostergren és Kjell Espmark jelentette be, nem vesz részt többé a testület munkájában, tiltakozásul az akadémián belüli molesztálási botrány kezelése miatt.

XVI. Károly Gusztáv svéd király csütörtökön bejelentette, hogy megváltoztatja az akadémia szabályait, lehetővé teszi új tagok felvételét, miután eddig öt tag távozott a botrány miatt a testülettől.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×