eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Panmindzson, 2018. április 19.Dél-koreai katonák a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezet déli oldalán 2018. április 18-án. A Korea-közi csúcstalálkozó a tervek szerint április 27-én lesz Panmindzsonban. (MTI/EPA/Dzson Hon Kjun)
Nyitókép: Dzson Hon Kjun

A koreai békeszerződés is szóba került

A dél-koreai elnök már egy békeszerződés lehetőségét is felvetette a jövő héten esedékes észak- és dél-koreai csúcstalálkozó előtt. Eközben az amerikai elnök újabb kétértelmű nyilatkozatot tett a közte és az észak-koreai diktátor közötti, májusban esedékes találkozóról.

Meg kellene próbálni békeszerződést kötni Észak-Koreával, hogy hivatalosan is véget érhessen az 1953-ban csupán fegyverszünettel lezárt háború a két ország között – jelentette ki Mun Dzse In dél-koreai elnök újságírók előtt. Ennek feltétele a politikus szerint, hogy Észak-Korea adja fel atomprogramját és ballisztikus rakétáinak fejlesztését.

A dél-koreai elnök április 27-én találkozik Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un csúcstalálkozóját pedig májusra tervezik.

Ha a Korea-közi csúcstalálkozón, illetve a Phenjan és Washington közötti csúcstalálkozón sikerül megállapodni a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről, akkor nem lesz túl nehéz megegyezésre jutni a békéről, az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti kapcsolatok normalizálásáról vagy az Észak-Koreának nyújtandó nemzetközi segélyekről – tette hozzá Mun Dzse In.

Trump "világraszóló sikert" szeretne

Donald Trump amerikai elnök szerdán Abe Sinzó japán kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: mindent megtesz azért, hogy tárgyalásai az észak-koreai vezetővel "világraszóló sikert" hozzanak, de ha úgy látja, hogy eleve nem lehetnek sikeresek, akkor el sem megy a találkozóra. SB "Ha nem gyümölcsözőek a tárgyalások Kim Dzsong Unnal, akkor minden tiszteletemmel otthagyom" – részletezte hozzáállását az amerikai elnök, majd leszögezte, hogy Washington mindaddig folytatja a lehető legnagyobb nyomásgyakorlást, amíg Észak-Korea fel nem számolja atomfegyverzetét. A japán kormányfő szintén kifejezte meggyőződését, hogy fenn kell tartani a nyomásgyakorlást Észak-Koreára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×