eur:
394.12
usd:
365.3
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
New York, 2018. március 29.Vaszilij Nebenzia orosz ENSZ-nagykövet felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának a jemeni humanitárius helyzet romlásáról és a jemeni fegyverembargót elrendelő ENSZ-határozat állítólagos megsértéséről tartott ülésén a világszervezet New York-i székházában 2018. március 28-án. (MTI/AP/Seth Wenig)
Nyitókép: Seth Wenig

Orosz ENSZ-nagykövet: Nagy-Britannia megbánja majd, hogy Oroszországot vádolta meg

Nagy-Britannia a tűzzel játszik - hangsúlyozta az orosz nagykövet az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) csütörtöki rendkívüli ülésén, ahol heves szópárbaj folyt a Szkripal-ügyről.

Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet a többi között azt hangsúlyozta: Nagy-Britannia megbánja majd, hogy Oroszországot vádolta meg Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök és leánya megmérgezésével. A diplomata szerint London összehangolt hadjáratot folytat Moszkva lejáratására, s leszögezte azt is, hogy Oroszországnak jó oka van feltételezni, hogy a gyilkossági kísérlet hátterében több ország titkosszolgálata áll.

"Megmondtuk brit kollégáinknak, hogy a tűzzel játszanak, és meg fogják bánni. A Novicsok a nyilvánvalóan orosz neve ellenére sem orosz márka" - utalt Nyebenzja a Novicsok nevű idegméregre, amellyel a Szkripál elleni támadást elkövették. Majd hozzátette: mind az Egyesült Államok, mind Nagy-Britannia kifejlesztette az idegmérget.

Az orosz nagykövet aláhúzta, hogy "Oroszországnak semmi köze Szkripal megmérgezéséhez", és "Moszkvának mindenki másnál nagyobb érdeke az igazság kiderítése".

Válaszul Karen Pierce brit ENSZ-nagykövet kijelentette: London több tényezőt is figyelembe vett, amikor megfogalmazta Moszkvának címzett vádjait, köztük azt, hogy olyan támadásról van szó, amelyben az állam is közvetlenül érintett.

Pierce azt hangoztatta: tartani lehet attól, hogy Oroszország semmibe veszi a nemzetközi intézményeket, és olyan történettel próbál majd előhozakodni, amelyre hivatkozva visszautasíthatja a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) várható megállapításait.

A világszervezet 15 tagú Biztonsági Tanácsának ülésén - amelyet orosz kérésre hívtak össze - felszólalt a francia, az amerikai és a kínai ENSZ-nagykövet is. A francia és az amerikai diplomata változatlanul támogatásáról biztosította a brit álláspontot, csakúgy mint a BT többi nyugati tagja, például Hollandia és Svédország is. "Nincs más kézenfekvő magyarázat, mint Oroszország felelőssége" - fogalmazott Francois Delattre, Franciaország misszióvezetője. Nikki Haley, az Egyesült Államok nagykövete azon álláspontjának adott hangot, hogy a BT-ülés "újabb kísérlet volt Oroszország számára, hogy politikai előnyökre tegyen szert". A kínai ENSZ-nagykövet "az igazság megdönthetetlen tényeken alapuló mielőbbi feltárását és a következtetések levonását" szorgalmazta.

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát, a hozzá Oroszországból vendégségbe érkezett Julija Szkripalt március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel vitték az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzés (MI6) ügynöke volt, ami miatt hazájában börtönbüntetésre ítélték, de ügynökcsere keretében elengedték. London a merénylettel az oroszokat gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított.

Az ügy miatt 28 állam utasított ki orosz diplomatákat, amire Moszkva azonos módon válaszolt.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×