eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Aleksandar Vucic szerb elnök kezet fog a felújított szabadkai zsinagóga avatása után tartott sajtótájékoztatón 2018. március 26-án.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: "saját érdekünk is" Szerbia sikere

Egész Európa számára példaértékű lehet az a kisebbségvédelmi modell, amelyet Szerbia megvalósított - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a szerbiai Szabadkán.

A kormányfő Aleksandar Vucic szerb elnökkel felavatta a felújított szabadkai zsinagógát, majd megbeszélésüket követően közös sajtónyilatkozatot tettek.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Szerbiának sikerült összehangolnia a saját nemzeti büszkeségét, a területi integritása melletti elkötelezettséget és kisebbségeknek biztosított autonómiával, miközben biztosította és bátorította is intézményeik működését.

A miniszterelnök kiemelte: Magyarország álláspontja szerint az Európai Uniónak olyan eddig kihasználatlan potenciálként kell tekintenie Szerbiára, amely újabb energiákkal gyarapíthatja az EU összerejét.

Kifejtette: Szerbia mindig számíthat Magyarországra, ha az uniós csatlakozásról van szó.

Uniós tagállamként Magyarország tudja, hogy az EU-nak szüksége van Szerbiára, és az ország "nem probléma, hanem nagyszerű lehetőség" - mondta. Hozzáfűzte: ambiciózus népekkel kell bővíteni az uniós népek sorát, az EU-nak terjeszkedni, növekedni és erősödni kell, a Nyugat-Balkánon aktívabbnak és sikeresnek kell lennie, és Szerbia fontos ebből a szempontból, valamint nagy érték az EU számára.

Orbán Viktor szerint az egész világ meggyőződhetett, arról, hogy Szerbiának olyan vezetése van, amely képes stabilitást nyújtani, és ez nagy érték. Emellett a gazdasági állapotok tekintetében a fejlődés útja is megnyílt Szerbia előtt, a gazdasági adatok ezt mutatják - vélekedett.

A kormányfő a szabadkai zsinagóga korábbi felavatására utalva azt mondta: mindig felemelő, ha önérdek nélkül tehetünk valamit, és erre bizonyíték a zsinagóga megnyitása. A szerb és a magyar népnek is "nagy szíve van", és ez az esemény a kultúrához való viszonyukról is sokat mond - fogalmazott.

Úgy látja, "vannak nehéz idők, van válságkezelés", de közben nem szabad elfeledkezni arról, hogy mindkét nép kultúrnemzet, és az elődeik által létrehozott értékeket meg kell őrizniük, mert ezek a nemzeti önbecsülésük részei.

Orbán Viktor végül üdvözölte Szerbia fejlődését, és azt mondta:

"saját érdekünk is" Szerbia sikere, mert "a sikeres, jól menő Szerbia felértékeli Magyarországot is".

Olyan szomszédokra van szükségünk, amelyekben van erő, dinamika, gazdasági teljesítmény - mutatott rá. Hozzátette: Magyarország hálás az együttműködésért Szerbiának.

Vucic: nincsenek nyitott kérdések

Magyarország és Szerbia között soha nem volt még ilyen jó a politikai és a gazdasági kapcsolat, nincsenek már nyitott kérdések, és ez a kapcsolat példaként szolgálhat más országok számára - hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök hétfőn Szabadkán miután megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Hozzátette, a Szerbia és Magyarország közötti jó kapcsolat nem valósulhatott volna meg Orbán Viktor magyar miniszterelnök személyes erőfeszítése nélkül. A szerb politika is erre törekedett, és

az együttműködésnek köszönhetően a Szerbiában élő magyarok jól érzik magukat az országban.

Megjegyezte: biztos abban, hogy a jó kapcsolat közte és Orbán Viktor között az április 8-i országgyűlési választások után is megmarad, és meggyőződésének adott hangot, hogy Orbán Viktor marad Magyarország miniszterelnöke.

A szerb államfő felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak a politikai, hanem a gazdasági kapcsolatok is fejlődtek. Mint mondta, 2017-ben 1,5 milliárd euró volt a kétoldalú kereskedelmi áruforgalom, ami 22,3 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest, és már az idei év első hónapjában is 39 százalékos volt a növekedés 2017 januárjához képest.

Magyarország Szerbia hatodik külkereskedelmi partnere, és Belgrád is arra törekszik, hogy befektetéseket találjon Magyarországon, ami szintén azt mutatja, hogy évről évre jobb a kapcsolat. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar kormány előrelátásnak köszönhetően a magyar támogatások már nemcsak Vajdaságba folynak, hanem például Közép-Szerbiába is.

Mint mondta Orbán Viktor miniszterelnök megmutatta, hogy számára a béke és a stabilitás politikája a fontos. Kiemelte, hogy Magyarország mindig Szerbia mellett állt az európai uniós csatlakozási tárgyalások során, és minden segítséget megadott az ország európai integrációja számára. "Szerbia mindig őszinte és megbízható partnere lesz Magyarországnak és a magyar népnek" - szögezte le Aleksandar Vucic.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×