INFORÁDIÓ
2021. július 29. csütörtök
Flóra, Márta

orbán viktor

szerbia

zsinagóga

Orbán Viktor miniszterelnök (j2), Aleksandar Vucic szerb elnök (j) és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke (j3) a felújított szabadkai zsinagóga avatásán 2018. március 26-án.

Orbán Viktor: a szabadkai zsinagóga átadása üzenet is

Közép-Európa és benne a magyarok biztonságos és élhető jövőjéhez ma egyetlen út vezet, a zsidó és a keresztény örökségéhez ragaszkodó Európa – húzta alá Orbán Viktor miniszterelnök a szabadkai zsinagóga átadásakor.

Közép-Európa kulturális sokszínűségének semmi köze a felszínes multi-kulturalizmushoz, itt hosszú évszázadok csiszolták össze az együtt élő népeket, ahogy ezt visszatükrözik dalaink, balladáink és épületeink is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a felújított szabadkai zsinagóga átadásakor.

"A szabadkai zsinagóga megmentése és felújítása jól példázza, hogy szerbek, zsidók és magyarok mi mindenre képesek, ha egy nemes cél érdekében összefognak. Ahogy jól példázza azt is, hogy olyan időket élük itt Közép-Európában, amikor a múlt nem megterheli a jelent, hanem kaput nyit egy közös jövőnek. Annak a jövőnek, amelyben magyarok, szerbek és zsidók békében és biztonságban élnek és dolgoznak együtt."

Szabadka, 2018. március 26.
Orbán Viktor miniszterelnök (j2), Aleksandar Vucic szerb elnök (j) és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke (j3) a felújított szabadkai zsinagóga avatásán 2018. március 26-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Szabadka, 2018. március 26. Orbán Viktor miniszterelnök (j2), Aleksandar Vucic szerb elnök (j) és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke (j3) a felújított szabadkai zsinagóga avatásán 2018. március 26-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Szabadka, 2018. március 26.
A felújított szabadkai zsinagóga és egy menóra az avatás napján, 2018. március 26-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Szabadka, 2018. március 26. A felújított szabadkai zsinagóga és egy menóra az avatás napján, 2018. március 26-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A szabadkai zsinagóga átadása nem csak egy különleges esemény, hanem egy üzenet is – tette hozzá Orbán Viktor. "Ez az a világ, ilyen az az Európa, amelyben mi élni akarunk, amelyet képviselünk, amelyért dolgozunk és amit meg is fogunk védeni."

Ha ugyanis Európa hagyja, hogy kicseréljék a zsidó-keresztény vallási örökségén nyugvó kulturális altalaját, a jövőt mások fogják írni helyettünk – tette hozzá Orbán Viktor. "Közép-Európa és benne a magyarok biztonságos és élhető jövőjéhez egyetlen út vezet: a zsidó és a keresztény örökségéhez ragaszkodó Európa".

A kormányfő szorgalmazta az ortodox gyökerekkel rendelkező Szerbia uniós tagságát is.

Aleksandar Vucic szerb államfő megköszönte minden támogató hozzájárulását a zsinagóga felújításához, így a magyar kormányét is, majd aláhúzta, hogy Szerbiát és Magyarországot hasonló értékei kötik össze.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Orbán Viktor Szabadkán
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018