eur:
394.53
usd:
363.13
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József

Angela Merkel újabb nyilatkozata az EU-s menekültügyi rendszerről

Nem a nyomásgyakorlás, hanem a meggyőzés útján kell előrelépni az Európai Unió új menekültügyi rendszere felé - mondta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben a svéd miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után.

Stefan Löfvennel tartott tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a két ország hasonlóan közelíti meg a menekültügyet, azt az elvet vallják, hogy a védelemre szoruló embereket be kell illeszteni a társadalomba és a munkaerőpiacra, a védelemre nem szoruló embereket pedig vissza kell juttatni hazájukba.

A menekültkvótákkal kapcsolatban kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a meggyőzésre kell építeni, és lehetőleg júniusig meg kell állapodni az új rendszerről, amelynek a tagállamok közötti szolidaritás alapján része a terhek méltányos elosztása.

 Mint mondta, Olaszországot nagy kihívás elé állítja a Líbiából az EU felé irányuló illegális migráció, és ennek egyedüli oka az ország földrajzi elhelyezkedése. "Szerintem ha szolidárisak vagyunk egymással, akkor ebben a helyzetben segítenünk kell egy olyan tagállamnak, mint Olaszország, és mindenkinek fel kell kínálnia a segítséget".

Azonban "a méltányos tehermegosztás nem jelenti azt, hogy mindenkinek ugyanaz a feladata", a feladatokat "meg kell beszélnünk egymással" - tette hozzá Angela Merkel.

A svéd kormányfő kiemelte, hogy olyan rendszert kell fölépíteni, amelyben valamennyi tagállam részt vesz, mert nyilvánvaló, hogy a menekültügy az összes tagállamot érinti. A rendszer első fő eleme az EU környezetében lévő térségek, köztük Afrika és Törökország támogatása, a második pedig az EU külső határának megfelelő védelme. A harmadik elem az EU-ban tartózkodó menekültek elosztása, ebben is mindenkinek részt kell vennie - mondta Stefan Löfven, hozzátéve, hogy az ügyben egyre nagyobb "kompromisszumkészséget" tapasztal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 07:53
×
×
×
×