eur:
389.69
usd:
362.75
bux:
68050.43
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Jelentős fordulat a szír-kurd-török konfliktusban?

A szíriai kurd erők megállapodtak a kormánnyal, hogy a hadsereg beléphet Afrín térségébe, és segíthet szembeszállni a török invázióval - jelentette be vasárnap egy kurd illetékes.

Az észak-szíriai kurd területek igazgatásában dolgozó tisztségviselő közölte a brit hírügynökséggel, hogy a kormányhadsereg két napon belül állásokat vesz fel Afrín környékén, a török határon.

Ez a megállapodás csak katonai természetű, később politikai tárgyalásokat kezdenek Damaszkusszal - tette hozzá.

** Frissítés: "A Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia tagadta hétfőn az előző napi bejelentést, amely szerint megállapodtak a szíriai kormánnyal, hogy beengednék a területükre a hadsereget, segítve a török hadművelet elleni harcban Afrín térségében. A török kormányszóvivő is leszögezte: a SANA híre "valótlan", a szíriai hatóságok nem erősítették meg azt - írta kedden az MTI.

A kormánycsapatok bevonulása Ifrínbe tovább bonyolítja a már amúgy is zavaros helyzetet az észak-szíriai térségben, ahol jelen vannak kurd csoportok, a kormányerők, lázadó csoportok, török csapatok, amerikai és orosz erők, amelyek különböző kombinációkat alkotnak egymással szemben - jegyzi meg a hírügynökség.

  • Damaszkusz bonyolult kapcsolatban áll a szíriai kurdokkal. A konfliktusban ők ketten tartják ellenőrzés alatt a legnagyobb területeket, és a viszonyuk jelentős hatással lehet a polgárháború kimenetelére.
  • Új front is nyílhat, mert Törökország január közepe óta szíriai területen offenzívát folytat az afríni körzetet uraló, Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd vezetésű milíciaszövetség ellen, amelyet ki akar szorítani a határtól 30 kilométeres távolságba.
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×