INFORÁDIÓ 

2018. május 25. péntek
Orbán

Pilóta és pincér a brit fizetési lista két végén

InfoRádió
Angliában érdemes pilótának menni, és nem lehet meggazdagodni pincérkedésből.

A pilóták a legnagyobb keresetűek, a nagy légiforgalmi társaságoknál, vezető beosztásban, fizetésük körülbelül évi 70 ezer fontig is felmehet, ami forintban is igen tiszteletreméltó összeg: 25,5 millió forint. Ugyanakkor a pincérek a lista végén állnak évi 7,5 ezer fonttal, tehát a pilóta csúcsfizetés egytizedével. De legalább számíthatnak borravalóra.

Nagy-Britanniában a kormány kötelező minimálbért ír elő, s mivel lassú inflációval évről évre számolni kell, az összeg ennek megfelelően növekszik. Külön minimálbér érvényes a 21 éven aluliakra, s valamivel magasabb az ennél idősebb alkalmazottakra.

Megkülönböztetést tesz a bérhivatal a tekintetben is, hogy ki hol dolgozik. Londonban drágább az élet, tehát a fővárosban dolgozók London-pótlékban részesülnek, s ezzel együtt az órabérük 10 font 20 penny, tehát csaknem 4000 forint. Az átlagkereset csaknem 10 millió forint évente.

A pilóták mögött második helyen kereset tekintetében a vállalati ügyvezető igazgatók állnak, őket követik a marketing menedzserek és a légiforgalmi irányítók, majd ötödik helyen az ügyvédek. A hosszú sor végén a pincérek állnak, de reménykedhetnek borravalóban, és nem kell költeniük étkezésre. Ami vonatkozik a szintén igen alacsony bérű bárpultosokra is, de nem a legutolsónak rangsorolt parkőrökre.

Kapcsolódó hang

180213 KUL1 1330 Mennyit lehet Angliában keresni? - Sárközi TUD
 


A címlapról ajánljuk


Hosszú Katinka újra üzent

Elérhetetlenné vált Hosszú Katinka Facebook-oldala, az olimpiai bajnok elárulhatta, hogy mi történhetett....