eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Lemondott a holland külügyminiszter

Lemondott a holland külügyminiszter

Lemondott tisztségéről Halbe Zijlstra holland külügyminiszter kedden, miután komoly belpolitikai botrányt okozott, hogy elismerte, nem volt igaz az a kijelentése, miszerint 2006-ban részt vett egy Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével tartott találkozón.

Zijlstra hétfőn ismerte el, hogy korábban hazudott, s nem volt jelen személyesen a kérdéses találkozón, amelyen korábbi állítása szerint Putyin az Oroszországot, Fehéroroszországot, Ukrajnát és a balti államokat magában foglaló, úgynevezett "Nagy-Oroszország" létrehozásáról szóló terveiről beszélt. A volt miniszter azt közölte, hogy a fenyegető kijelentésről mindössze másodkézből hallott, a Shell olajipari vállalat korábbi vezérigazgatójától, aki azonban kijelentette, az orosz államfő szavait "történelmi kontextusban" kell értelmezni, nem volt szó semmiféle katonai beavatkozásról.

"Nem látok most más lehetőséget, mint hogy benyújtsam a lemondásomat. Hollandia olyan minisztert érdemel, aki felette áll minden kételynek" - mondta a liberális-konzervatív politikus megrendülten a hágai parlament ülésén, és pályafutása legnagyobb hibájának nevezte a történteket.

Hozzátette, a történtek olyan mértékben aláásták hitelességét, hogy feladatainak ellátása lehetetlenné vált.

A botrány kirobbanása után az ellenzék a tárcavezető lemondását sürgette, a kormánypártok azonban kiálltak mellette, noha beleegyeztek, hogy kedden rendkívüli parlamenti ülést hívjanak össze, amelyen Zijlstra válaszolhat a képviselők kérdéseire.

Oroszország hollandiai nagykövetsége álhírnek nevezte az orosz terjeszkedési szándékról szóló híresztelést, amely beárnyékolja a két ország viszonyát.

Halbe Zijlstrának eközben este hivatalos látogatásra kellett volna indulnia Moszkvába, hogy találkozzon orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×