eur:
396.86
usd:
355.54
bux:
0
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos
Amerika tüsszentett: óriási zuhanás a tőzsdén

Amerika tüsszentett: óriási zuhanás a tőzsdén

Hat éve nem látott zuhanást produkáltak egy nap alatt az amerikai részvényárfolyamok. A Dow Jones index annyit veszített, mint amennyit egész januárban nyert. A befektetők már a múlt héten aggódni kezdtek az inflációs veszély miatt várható kamatlábemelésektől.

Donald Trumpnak szerencséje volt – úgy mondta el múltheti országértékelő beszédét, hogy még szárnyalt a tőzsde és ezáltal az elnök azt mondhatta: dübörög az amerikai gazdaság. Most azonban a részvényárfolyamok bosszút álltak azokon a befektetőkön, akik arra számítottak, hogy egyre nagyobb pénzhalmokon ülnek.

Amerika tüsszentett, és olyan nagyot, hogy megérezheti a világ is.

A hétfői kereskedési napon szabályos vérfürdő zajlott le a tengerentúli részvénypiacokon. A a visszatérő infláció és az azt ellensúlyozandó kamatlábemelés réme miatt ideges befektetők tömeges eladásokba kezdtek és a biztonságosnak tartott kötvényekbe lapátolták át a pénzüket.

Estére az S&P tőzsdeindex értéke 4,1 százalékot esett – ilyesmire 2011 nyara óta nem volt példa. A Dow Jones még nagyobbat zuhant és 4,6 százalékot veszített értékéből, a Nasdaq index pedig 3,8 százalékot. Volt olyan kereskedési időszak, amikor a Dow 10 perc alatt produkált példátlan zuhanást.

Az eladási pánik épp azon a napon robbant ki, amikor Janet Yelland helyét Jerome Powell vette át az amerikai központi bank szerepét betöltő FED élén.

Így már az ő irányítása alatt lesz a FED, amikor elemzők szerint három kamatlábemelést is végrehajt az idén. A megemelt amerikai kamatok egyik hatása az lehet, hogy „elszívják” a pénzt a világ más részeiről.

A befektetőket először a sokat javult foglalkozási adatok ijesztették meg, mert attól tartottak, hogy ez béremelési kérelmekhez és így megugró inflációhoz vezethetnek. Az adatok azt mutatták, hogy átlagban a fizetések egy hónap alatt közel 3 százalékot emelkedtek. Az amerikai üzletekben épp az ilyen jelenségek nyomják fel az árakat.

Az amerikai tőzsdékhez hasonlóan a még Európa pénzügyi központjának számító London FTSE100-as indexe ötödik napja esik. „Véget ért az olcsó pénz időszaka, de egyes piacok függőségbe kerültek tőle és megbánhatják” – idézett egy elemzőt a Guardian című lap.

Közben a nemzetközi tőzsdék általában jól teljesítenek és a nagy ipari országok gazdaságai erős talajon állnak. A távol-keleten viszont szintén nagy volt az esés. A Nikkei japán index például két és fél százalékot veszített értékéből .

Ázsiában az vette el a befektetők kedvét, hogy attól tartanak: kifújhat az év eleje óta tartó masszív értéknövekedés, amelynek nyomán rekordösszegeket pumpáltak az ottani papírokba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Óriási energetikai pályázat indul ősszel: itt a kormány új terve

Óriási energetikai pályázat indul ősszel: itt a kormány új terve

A közelmúltban társadalmi egyeztetésre került egy új rendelettervezet, amely jelentős változásokat hozhat a távhőrendszerek működésében Magyarországon. A rendelet célja a megújuló energiaforrások, mint a geotermia és a biomassza, nagyobb arányú bevonása a távhőtermelésbe, csökkentve ezzel a földgázfüggőséget és a költségeket. Az állami és önkormányzati intézményeket érintő hődíjak csökkentése mellett a távhőszolgáltatók nyereségrátájának növelése is szerepel az Energiaügyi Minisztérium terveiben, amely hozzájárulhat az új beruházások megvalósulásának elősegítéséhez – nyilatkozta Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár a távhőrendszereket érintő változtatásokról a Portfolio-nak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×