eur:
392.87
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Offenzívát indított az iraki hadsereg

Átfogó hadműveletet indított szombaton az iraki hadsereg a nyugati Anbár tartományban, hogy teljesen megtisztítsa a sivatagos területet az Iszlám Állam terrorszervezet még hátramaradt harcosaitól az iraki-szaúdi határ mentén.

Az iraki kormányerőket törzsi harcosok és az Egyesült Államok vezette koalíció légicsapásai is támogatják - közölte az offenzívát vezető tábornok.

Haider al-Abádi iraki kormányfő december elején bejelentette az Iszlám Állam elleni háború végét.

Az Iszlám Állam 2014 nyarán rohanta le Irak és a szomszédos Szíria kiterjedt térségeit. A dzsihadisták akkor rátették a kezüket Irak második legnagyobb városára, Moszulra is, amelyet csak 2017 júliusában tudtak visszafoglalni a kormányerők. Az iraki hadsereg - szövetségeseivel együtt és az Egyesült Államok vezette koalíció támogatásával - ezután sorra foglalta vissza a lakott területeket az iszlamistáktól. Tavaly év végére már csak lakatlan sivatagi területek, patakok melletti területek és oázisok maradtak a dzsihadisták kezén, vagyis az Iszlám Állam által megszerzett iraki és szíriai területeken kikiáltott kalifátus gyakorlatilag megszűnt létezni.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×