INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 24. csütörtök
Gellért, Mercédesz

németország

koalíció

angela merkel

martin schulz

Kezdődik a várva várt elnöki csúcstalálkozó

Infostart / MTI

A dpa információi szerint reggel kilenc órakor ül össze Angela Merkel kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője, a bajor testvérpártot, a Keresztényszociális Uniót (CSU) vezető Horst Seehoferrel és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökével, Martin Schulzcal. Ezt követően a nagykoalícióra készülő pártok frakcióvezetőinek résztvételével egy 15 fős tárgyalócsoportban folynak tovább az egyeztetések.

A dpa hozzátette: az egyes munkacsoportok akár péntek délután is összeülhetnek már.

A CDU arra törekszik, hogy minél hamarább lezárhassa a koalíciós egyeztetéseket. A CDU/CSU pártszövetség több vezető politikusa is célul tűzte ki, hogy a február 10-11. karneváli hétvégéig ez megtörténjen. A szociáldemokraták eddig visszafogottabban nyilatkoztak a tárgyalások ütemtervével kapcsolatban.

Az SPD vezetése csütörtökön ült össze Berlinben, hogy a koalíciós egyeztetéseken részt vevő delegációkról tanácskozzon.

A szociáldemokraták múlt vasárnapi rendkívüli kongresszusán a küldöttek 56,3 százalékának támogatásával elhatározta, hogy hivatalos koalíciós tárgyalást kezd a CDU/CSU-val.

Ha sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val. Ezt a szavazást a pártvezetés várakozása szerint márciusban rendezik meg.

Az új német szövetségi kormány így húsvét körül alakulhat meg. Ez lenne Angela Merkel negyedik kormánya, és a harmadik nagykoalíció, amelyet a kancellári tisztséget 2005 óta betöltő politikus vezet.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018