eur:
387.81
usd:
357.66
bux:
68390.95
2024. május 17. péntek Paszkál
Büszkén ünnepel Szlovákia

Büszkén ünnepel Szlovákia

Szlovákia vezető politikusai büszkék az évfordulóra, akárcsak a lakosság kétharmada. A korábbi két évtizeddel összehasonlítva az idei mutató értéke a legmagasabb. Kiss Balázs tudósít Pozsonyból.

Csehszlovákia kettészakadásával jött létre az önálló Csehország és Szlovákia. Robert Fico szlovák kormányfő szerint a megalakulásának 25. évfordulóját ünneplő Szlovákia olyan sikertörténet, melyre büszkének kell lenni. 

„Huszonöt évvel ezelőtt nem tett volna ránk senki egy árva centet sem.

Legyünk őszinték, és valljuk be, hogy az elmúlt negyed évszázadunkat nem kerülték el sem a hibák, sem a tévedések, ennek ellenére önállóságunkra a 25 év elteltével mégis büszkén tekinthetünk vissza” – fogalmazott Robert Fico.

A kormányfő hozzátette, Szlovákia az elmúlt 25 évben tagja lett az Európai Uniónak, a NATO-nak, a schengeni övezetnek, és az ország bevezette az eurót. Emlékeztetett Szlovákia kedvező gazdasági helyzetére, illetve arra, hogy a szétválást követően a két utódállam a kezdetektől rendkívül jó kapcsolatokat ápol.

A kormányfő szerint az eltérő politikai nézetek ellenére mindig konszenzus volt a külpolitikai kérdésekben, most azonban attól tart, hogy ennek vége lesz. „Nyugtalanít, hogy vannak olyan elképzelések, melyek felvetik az eddig elért eredmények destabilizálását” – mondta Fico. 

Büszkén ünnepel Szlovákia

Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke 25 év múlva nemzeti, keresztény és szociálisan erős országként képzeli el Szlovákiát. Bugár Béla, a szlovák-magyar vegyespárt, a Híd elnöke, parlamenti alelnök úgy fogalmazott, hogy az ország hibái ellenére végérvényesen is nagykorú lett.

„Nem állítom, hogy minden rendben van, de látni kell a fejlődést”

– mondta Bugár.

A szlovák állampolgárok nagy része, az összlakosság 65 százaléka büszke hazájára – derült ki a Közéleti Kérdések Intézete tavaly októberben végzett felméréséből. A korábbiakkal összehasonlítva ennek a mutatónak az értéke a legmagasabb. 2003-ban, az önálló köztársaság megalakulásának 10. évfordulója idején csupán a lakosság 49 százaléka volt büszke hazájára, 2012-ban már 60 százalékuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×