eur:
394.33
usd:
370.58
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Kiképzőközpontot támadott meg az Iszlám Állam

Megtámadtak egy katonai kiképzőközpontot Kabul nyugati részén hétfőn, a támadás elkövetését az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet vállalta magára. A három támadót a biztonsági erők megölték.

A létesítmény az afgán felderítés (NDS) fő katonai kiképzőközpontja - közölték a biztonsági szolgálatok. Nadzsib Dabis, a belügyminisztérium szóvivője szerint a támadás közép-európai idő szerint negyed hétkor kezdődött, és hat órán át tartott, a biztonsági erők pedig ártalmatlanították, azaz megölték mind a három támadót.

Az afgán hatóságok közlése szerint a fegyveres támadók a kiképzőközpont melletti, használaton kívüli épületből nyitottak tüzet a bázisra kézifegyverekkel és rakétahajtású gránátvetőkkel.

A támadás elkövetését az IÁ vállalta magára "hírügynöksége", az Aamák által közzétett közleményben. A közlemény szerint az IÁ két öngyilkos merénylője támadt a kiképzőközpontra.

A központ egyik hallgatója elmondta, hogy a rendőrség nagyon gyorsan a helyszínre érkezett, és lezárta a környező utcákat. Az NDS-ben képeznek ki minden afgán titkos ügynököt. Szeptemberben már követtek el a létesítmény ellen támadást, akkor gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak az épületnél, három ember megsebesült - közölte a belügyminisztérium. Dabis hangsúlyozta, hogy nincs civil áldozata a hétfői támadásnak, összesen egy rendőr sebesült meg könnyebben. 

Kabulban legutóbb egy öngyilkos merénylő november 16-án hajtott végre merényletet egy politikai gyűlésen, akkor tizennégy ember halt meg. Azt a támadást is az IÁ vállalta magára.

Az afgán főváros a lázadók gyakori célpontja. Az AFP az év eleje óta legalább 18 nagyobb merényletet számolt össze, az egyiket május 31-én követték el a diplomáciai negyedben egy több mint másfél tonna robbanószerrel megrakott tartálykocsival, a támadásnak 150 halottja és 400 sebesültje volt.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×